Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Najvyšší súd zrušil rozpustenie Slovenskej pospolitosti

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Extrémistické občianske združenie Slovenská pospolitosť bude ďalej pokračovať vo svojej činnosti.

Najvyšší súd dnes zrušil rozhodnutie ministerstva vnútra, ktoré združenie vlani rozpustilo, a rozhodnutie mu vrátil na opätovné konanie. potvrdil to Peter Préti z kancelárie súdu.

Slovenská pospolitosť je ako občianske združenie pokračovateľom zakázanej nacionalistickej strany Slovenská pospolitosť - Národná strana.

"Slovenská pospolitosť ako občianske združenie tak existuje a funguje ďalej aj po odvolacom konaní na Najvyššom súde," reagovala Slovenská pospolitosť. Súd podľa združenia uznal, že rozhodnutie ministerstva vnútra bolo nezákonné. Ministerstvo zrušenie združenia odôvodnilo tým, že Slovenská pospolitosť podnecovala nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov.

Združenie rozpustilo ministerstvo vnútra koncom minulého roka. Ešte v roku 2006 rozpustil Najvyšší súd registrovanú politickú stranu Slovenská pospolitosť - Národná strana, ktorá sa hlásila k myšlienkam prezidenta vojnového štátu Jozefa Tisa.

Členovia pospolitosti v minulosti vzbudili rozruch pochodmi, na ktorých vystupovali v uniformách pripomínajúcich vojnový slovenský štát. Na viacerých demonštráciách zasahovala polícia. Zhromaždenia, na ktorých sa plánovali zúčastniť, viackrát odmietli samosprávy povoliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu