Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dunaj na juhu bude stúpať, 3. stupeň nevyhlásia

Vyliaty Dunaj na Tyršovom nábreží Zobraziť galériu (5)
Vyliaty Dunaj na Tyršovom nábreží

NITRA – Hladina Dunaja v Štúrove má dnes aj v utorok naďalej stúpať, v Komárne už kulminuje.

V Štúrove momentálne dosahuje 613 centimetrov, v Komárne 684 centimetrov, čo sú hodnoty nad úrovňou tretieho stupňa povodňovej aktivity. „Tretí stupeň ale vyhlásený nebol. Keďže na hornom úseku Dunaj klesá, nevidíme dôvod zdvojnásobovať sily,“ uviedol pre agentúru SITA námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Peter Minárik.

Hladina Dunaja v Devíne sa pohybuje nad hranicou prvého stupňa povodňovej aktivity a dosahuje 667 centimetrov. Podľa predpovede by mala v utorok dosiahnuť 730 centimetrov, v stredu by však mala opäť klesnúť. V Medveďove je so 706 centimetrami tesne pod druhým stupňom. Stupne povodňovej aktivity sa v najbližších dňoch meniť nebudú. Pre horný úsek Dunaja bude naďalej platiť prvý a pre Štúrovo a Komárno druhý stupeň, skonštatoval Minárik.

Meteorológovia predpovedajú nepriaznivé počasie minimálne do stredy. Upozorňujú však na to, že „medardovské“ dažde nemusia skončiť definitívne a po krátkej prestávke môžu pokračovať. „Vývoj vidíme pozitívne aj vzhľadom na rieku Moravu, ktorá neustále klesá napriek zrážkam na Morave. Hrozby sú stále z lokálnych intenzívnych búrok na malých povodiach,“ uzavrel Minárik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu