Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hladiny riek na Slovensku stúpli

Vyliata Topla Zobraziť galériu (7)
Vyliata Topla

BRATISLAVA - Hladiny riek vo viacerých lokalitách na Slovensku naďalej stúpajú. Meteorológovia namerali v uplynulých hodinách v krajine zrážky do 30 milimetrov, v Oravskej Polhore až 91 milimetrov.

Vzostup vodných hladín tak zaznamenali na Hornáde, Toryse, Poprade, v dolnej časti povodia Bodrogu, Orave, dolnom Hrone, Dunaji a hornej časti Nitry. Ďalší prípadný vzostup riek bude závisieť najmä od lokálnych búrok. Povedali to pracovníci Slovenského hydrometeorologického ústavu.

"Na Dunaji sa zrážky vyskytli na jeho rakúskej časti, miestami bolo zaznamenaných až 85 milimetrov. Na Dunaji v Devíne to spôsobilo, že voda po poklese začala opäť stúpať. Vzostup bol asi o 20 centimetrov na 659 centimetrov, postupne očakávame prekročenie hranice siedmych metrov," poznamenali meteorológovia. Ani v takom prípade by však vraj nebol dosiahnutý druhý stupeň povodňovej aktivity, teda stav pohotovosti.

Vodohospodár Pavel Virág potvrdil, že situácia na juhozápade Slovenska by sa už nemala zhoršovať. Dunaj totiž v minulých dňoch už kulminoval v Komárne a Štúrove a ani zvýšenie vodnej hladiny v Devíne by nemalo narobiť väčšie problémy. "Druhý stupeň povodňovej aktivity odvolali v úseku Bratislava-Medveďov, trvá ešte v úseku Medveďov-Štúrovo," dodal Virág.

V minulých dňoch sa rozvodnilo aj niekoľko potokov na východnom Slovensku a vo viacerých obciach museli vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity, takzvaný stav ohrozenia. Počasie komplikovalo situáciu predovšetkým ľuďom v regiónoch Bardejova a Svidníka, v ktorých voda poškodila cesty a lávky či zatopila dvory. Vodohospodári v súčasnosti z tokov odstraňujú nánosy zeme a kameňov.

"Dá sa povedať, že situácia je stabilizovaná a pokračujú práce na odstraňovaní škôd. Potrvá to tento a možno aj budúci týždeň. Viacero obcí ešte ponechalo v platnosti tretí stupeň povodňovej aktivity," poznamenala Eva Kolesárová zo Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Problémy s vodným živlom mali aj niektoré obce na na Orave či Kysuciach. Rozvodnené potoky si na rozdiel od Česka zatiaľ nevyžiadali obete na životoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu