Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dunaj v Devíne klesol, na dolnom toku stúpal

Vyliaty Dunaj na Devíne
Vyliaty Dunaj na Devíne

BRATISLAVA - Hladina Dunaja v Devíne, kde sa rieka v predchádzajúcich dňoch na niekoľkých miestach vyliala z koryta, v noci ďalej klesala.

Od piatkového popoludnia do 9:00 dnešného dňa sa znížila takmer o meter a dostala sa pod úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity z trojdielnej škály. Naopak, tok stúpal pri Medveďove, Gabčíkove či Komárne, ktoré ležia ďalej po prúde rieky. Na svojich stránkach o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na rieke pri Devíne platil od štvrtku druhý povodňový stupeň, keď sa hladina zdvihla nad 750 centimetrov. Tok v tejto mestskej časti Bratislavy kulminovala v piatok ráno na 816 centimetroch, odvtedy postupne klesal. V piatok podvečer ešte hasiči v Devíne na niekoľkých miestach odčerpávali vodu do koryta, zaliate bolo napríklad parkovisko pod známym hradom. Podľa skorších informácií voda nespôsobila väčšie materiálne škody.

Pri Medveďove tok cez noc vystúpil takmer na hranicu tretieho povodňového stupňa, ktorý sa začína na približne 800 centimetroch. Rieka sa v posledných piatich hodinách udržovala zhruba na úrovni 785 centimetrov. Hladina sa z noci na dnes zdvihla tiež v Gabčíkove, kde sa situácia v posledných hodinách nemení. V Komárne či Štúrove rieka naopak mierne stúpala. V týchto miestach naďalej platí druhý povodňový stupeň.

Zatiaľ čo na Slovensku Dunaj nenapáchal vážnejšie škody, v susednom Česku či Rakúsku mali s rozvodnenými riekami podstatne väčšie problémy. V Česku si záplavy zatiaľ vyžiadali 11 ľudských životov, materiálne škody sa počítajú na stovky miliónov českých korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu