Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nábrežie zaplavené, Dunaj má klesať!

Zaplavené bratislavské nábrežie Zobraziť galériu (18)
Zaplavené bratislavské nábrežie

BRATISLAVA - Hladina Dunaja dnes v Bratislave dosiahla maximum 816 centimetrov. Podľa vodohospodárov bude už iba klesať. Voda už tradične zaliala Tyršovo nábrežie v Petržalke. Vrecia s pieskom použili aj na ochranu mestskej pláže, ktorú voda ohrozuje.

"Horný Dunaj je ustálený, stredný tok Dunaja kulminuje, hladina vody by mala mierne stúpnuť už iba na dolnom toku," uviedla na dnešnej tlačovej besede generálna riaditeľka sekcie vôd a energetických zdrojov ministerstva životného prostredia Oľga Sršnová. Na niektorých miestach naďalej pretrváva druhý stupeň povodňovej aktivity - v Devíne, Medveďove a Komárne. Prvý stupeň vyhlásili v Gabčíkove a Čuňove.

"V najbližších dňoch očakávame zvýšenú oblačnosť, aj búrky, ale iba lokálne. Najnebezpečnejšie to bude v hornatých oblastiach, kde sa zrážky budú zlučovať do malých potôčikov. Záplavy však nehrozia," povedal generálny riaditeľ Slovenského hydrometeoroloického ústavu Ján Kucharčík. Od utorka, stredy môžeme podľa neho očakávať horúce počasie až do 32 stupňov Celzia.

Intenzívne pršať na hornom toku Dunaja začalo v pondelok. Od utorka prší aj u nás, vodohospodári v stredu vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity. Vo štvrtok na niektorých úsekoch Dunaja aj druhý stupeň. Najviac postihnutou mestskou časťou v Bratislave bol Devín, kde stúpla hladina vody na viac ako osem metrov. Problémy tu majú s odčerpávaním vody na Slovanskom nábreží, vo štvrtok tu totiž vyrazila dažďová kanalizácia. Mestská časť spolu s hasičmi rieši problém nepretržite, okrem odčerpávania museli upchať výstup z kanála.

V prípade, že protipovodňové opatrenia budú pretrvávať, môže byť ohrozené aj sobotňajšie podujatie pri Auparku v Sade Janka Kráľa, pri ktorom si milovníci histórie pripomenú obliehanie mesta z roku 1809 a boje medzi francúzskymi a rakúskymi vojskami. Podľa hovorcu mestskej časti Ľubomíra Andrassyho bude v takom prípade program dodatočne upravený v záujme bezpečnosti všetkých účastníkov akcie.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu