Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odídenci z SMK a SDKÚ chcú založiť klub nezávislých

Béla Bugár a Zsolt Simon.
Béla Bugár a Zsolt Simon.

BRATISLAVA - V parlamente má vzniknúť nový poslaneckých klub. Jeho vznik požadujú ôsmi poslanci. Štyria odídenci z SMK Béla Bugár, Zsolt Simon, László Nagy a Gábor Gál, ku ktorým sa pridal aj Tibor Bastrnák chcú vytvoriť klub s odídencami z Dzurindovej strany - Martinom Kurucom, Jurajom Liškom a Ľubošom Micheľom.

Gál povedal, že klub sa rozhodli založiť, pretože sa im v parlamente nedostávajú informácie z poslaneckého grémia, na ktorom sa preberá, kedy sa bude hlasovať o návrhoch zákonov či ako bude prebiehať schôdza. Tvrdí, že naďalej budú presadzovať opozičnú politiku. Podľa neho odídenci z SMK, ktorí zakladajú novú politickú stranu Most, môžu založením klubu ukázať, ako dokážu Maďari spolupracovať so Slovákmi. „Klub nezávislých poslancov môže byť príkladom spolupráce maďarskej menšiny so Slovákmi,“ povedal Zsolt Simon. O tom, či slovenskí politici vstúpia do Mostu, vraj ešte nehovorili. „Ešte absolútne sme o tom ani slovom nehovorili,“ vyhlásil Gál. „Nevylučujem, že vstúpim do Mostu. V politike nemôžete hovoriť nikdy,“ priznal Kuruc.

Juraja Lišku viedla k iniciatíve prispieť k vytvoreniu klubu nezávislých poslancov slabá informovanosť o rokovaní na grémiu. Podľa jeho slov sa musel prácne dostávať k informáciám, ktoré členovia klubov majú. „Aj som pánovi Bugárovi povedal, že súhlasím s tým, spravme klub nezávislých poslancov, aby sme takéto informácie mali,“ uviedol Liška s tým, že nebol Bugárom oslovený, aby vstúpil do Mostu po jeho oficiálnom založení. Liška uviedol, že oslovil SDKÚ-DS, aby podporil založenie nového klubu. Ako SDKÚ-DS zareaguje, nevie.

Vznik nového klubu závisí od podpory už existujúcich klubov. V parlamente pôsobia tri koaličné kluby Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS a tiež tri opozičné kluby SDKÚ-DS, KDH a SMK. Parlament bude hlasovať, či zoberie na vedomie vznik nového klubu. Ôsmi nezaradení poslanci chcú, aby predsedom ich klubu bol Nagy a podpredsedom Kuruc.

Podľa rokovacieho poriadku klub môžu mať minimálne ôsmi zákonodarcovia. V parlamente je ešte šesť nezaradených poslancov. Štyria Konzervatívni demokrati Slovenska – František Mikloško, Vladimír Palko, Pavol Minárik a Rudolf Bauer, z klubu KDH odišiel Peter Gabura a z ĽS-HZDS Tibor Mikuš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu