Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Slovensko zaplatí 4000 eur za prieťahy na súde

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.
Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

BRATISLAVA - Slovenská republika prehrala súdny spor s Jánom Gajdošom, ktorý ju žaloval za neprimeranú dĺžku pracovnoprávneho konania. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že mu SR musí za vyše 11-ročné rozhodovanie na dvoch stupňoch konania zaplatiť ako náhradu za nemajetkovú ujmu 4000 eur.

Gajdoš okrem toho požadoval 15 percent z priznanej sumy ako náhradu nákladov a výdavkov. To ESĽP zamietol, pretože sťažovateľ v stanovenej lehote nepodložil žiadne potvrdenia o výdavkoch.

Gajdošov súd trval od apríla 1994 do novembra 2005. Dĺžkou tohto konania sa v marci 2003 zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý konštatoval zbytočné prieťahy v konaní pred Okresným súdom Zvolen. Gajdošovi vtedy priznal finančné zadosťučinenie 20 000 korún (664 eur).

Okrem toho prikázal okresnému súdu konať vo veci bez zbytočných prieťahov a priznal sťažovateľovi náhradu trov konania. ESĽP dospel k záveru, že náprava, ktorú sťažovateľ získal zo strany Ústavného súdu, nebola dostatočná.

Finančné zadosťučinenie označil za neprimerane nízke vo vzťahu k posudzovanému obdobiu, ktoré v čase vyhlásenia nálezu Ústavným súdom predstavovalo osem rokov a 11 mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu