Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SNS podľa finančnej správy zbohatla o milióny korún

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - SNS za rok zbohatla o niekoľko miliónov. Vyplýva to z jej minuloročnej finančnej správy, ktorú odovzdala parlamentu. Z najchudobnejšej parlamentnej strany sa tak stala druhá najbohatšia. Kým v roku 2007 vykázala 440-tisícový majetok, podľa minuloročnej výročnej správy už mala majetok za takmer 73 miliónov korún.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj nevedel vysvetliť nárast majetku. „Je to pravdepodobne len technická záležitosť alebo účtovná. SNS má určite jedno z najtransparentnejších financovaní strany, nie sme odkázaní na nijaké externé zdroje. Žijeme len z príspevku, ktorý poskytuje štát za výsledok vo voľbách a za členské príspevky,“ zdôvodnil Rafaj.

Tlačová tajomníčka SNS Jana Benková uviedla, že vo finančnej správe za minulý rok zahrnuli do majetku aj štátne dotácie, ktoré boli 21,9 milióna korún. „Tých zvyšných vyše 50 miliónov bol zostatok z predchádzajúceho roka,“ tvrdí Benková.

Poslanci dnes zobrali na vedomie informáciu o predložení výročných správ politických strán a hnutí za minulý rok. Najbohatšou parlamentnou stranou ostáva Smer. Strana premiéra Roberta Fica eviduje vyše 86-miliónový majetok. V roku 2007 hospodárila s takmer 91-miliónovým majetkom. ĽS-HZDS uviedlo vo výročnej správe 34-miliónový majetok.

Z opozičných strán s najväčším majetkom hospodári SMK (takmer 64 miliónov Sk). KDH vlastní 27-miliónový majetok. Najmenší majetok spomedzi parlamentných strán vyúčtovala opozičná SDKÚ - 26 miliónov korún.

V minulom roku malo najväčšie záväzky ĽS-HZDS, dosiahli 31,6 milióna korún. Za ním nasleduje SDKÚ s takmer 15 miliónmi. Dzurindova strana bola jedinou, ktorá si vzala pôžičky a úvery. Požičala si 12,4 milióna korún.

Najviac darov inkasovali mečiarovci. Vykázali 2,4 milióna korún od fyzických osôb, 80-tisíc Sk od firiem. SNS dostala 581-tisíc Sk od ľudí, od firiem neprijala ani korunu. Smer získal 31-tisíc Sk od ľudí a 156-tisíc Sk od firiem. Z opozície mali najštedrejšie dary kresťanskí demokrati, fyzické osoby sa im rozhodli dať 441-tisíc Sk. SDKÚ-DS ľudia darovali 335-tisíc Sk, právnické osoby päťtisíc. SMK bola bez daru.

V minulom roku najväčšiemu škandálu okolo financovania čelilo ĽS-HZDS. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dodnes jasne nevysvetlil kauzu "igelitky". Mečiarova strana ešte koncom roka 2007 prijala dva sporné dary. Od invalidného dôchodcu Rudolfa Trávnička prebrala v "igelitke" vyše sedem miliónov korún (vyše 230-tisíc €) a od zadlženého podnikateľa Jozefa Oceľa dostala štyri milióny korún (takmer 133-tisíc €).

ĽS-HZDS po medializácii kauzy rozhodlo, že na vrátenie darov sa vyzbierajú členovia. Mečiar minulý rok vybral na členskom 15,3 milióna korún, pričom v roku 2007 členovia dali 8,7 milióna korún. Mečiar povedal, že vyzbieraných 15,3 milióna použili na vyrovnanie niektorých dlhov. „Samozrejme, aj to sme vrátili,“ odpovedal na otázku, či z členského vrátili aj igelitkové dary. „Povedali sme, že to nie je a nebude náš problém a nebudem sa k tomu viacej vyjadrovať. Všetko bolo čestne a zákonne vyriešené,“ dodal Mečiar. Podľa neho v strane sa nenašli členovia, ktorí by dali niekoľkomiliónové členské.

Parlament do 30. apríla dostal finančné správy od 37 subjektov, sedem neparlamentných strán si povinnosť nesplnilo. Od ministerstva financií im hrozí pokuta 3 319 €. Nedostatky vo finančných správach zistili u 24 subjektov, ktoré vyzvali na ich odstránenie. Minulý rok bolo registrovaných 129 politických strán a hnutí, z toho 85 bolo v likvidácii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu