Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Časť študentov zatiaľ zostáva v Rakúsku

BRATISLAVA - Pätnásť študentov Súkromnej strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa zranili pri víkendovej havárii autobusu v Štajersku, zatiaľ zostáva v opatere rakúskych zdravotníkov. Dvaja žiaci s ľahšími zraneniami boli prevezení na Slovensko dnes popoludní, o prevoze ďalších sa rozhodne v utorok.

Povedal to hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Autobus havaroval v nedeľu ráno na diaľnici A2 v smere na mesto Graz pri návrate z výletu v Taliansku. V štyroch rakúskych nemocniciach bolo podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho hospitalizovaných celkovo 17 študentov a jeden dospelý. "Niektorí z nich už majú za sebou operácie, iných ešte len čakajú," povedal ČTK riaditeľ školy Vladimír Sládeček.

Televízia Markíza dnes uviedla, že podľa rakúskej polície nesie za nehodu zodpovednosť vodič. "Vyšetrovanie jednoznačne preukázalo, že príčinou nehody bol mikrospánok vodiča," uviedol pre televíziu zástupca rakúskej polície. Výsledok súdneho procesu bude podľa neho zrejme známy na jeseň. O prevoze ďalších študentov s ľahšími zraneniami do slovenských nemocníc by mali podľa Škodu rozhodnúť rakúski ošetrujúci lekári po dohode so slovenským ministerstvom zdravotníctva a zdravotnou poisťovňou v priebehu utorka.

Riaditeľ školy informoval, že v utorok by sa mali do krajiny vrátiť najmenej piati študenti. Ďalších štyroch až piatich stredoškolákov s ťažšími zraneniami prevezú na Slovensko do konca týždňa. "Zdravotný stav všetkých je stabilizovaný, nie je tam žiadne ohrozenie života," tvrdil.

V havarovanom autobuse sa okrem dvoch šoférov a zástupkyne cestovnej kancelárie nachádzali štyri desiatky študentov a piati učitelia. Účastníci školského výletu utrpeli pri nehode poranenia hlavy, chrbtice a končatín, niektorých hospitalizovali s reznými ranami, pomliaždeninami či vnútornými zraneniami. Pri niektorých študentoch sú už aj ich rodičia. Školáci i učitelia boli poistení v komerčnej poisťovni, z ktorého sa uhrádzajú napríklad náklady na ambulantné ošetrenie, hospitalizáciu, lieky či prepravu domov.

"Momentálne poisťovňa odhaduje výšku škody na 100.000 eur (približne tri milióny Sk)," uviedla Zuzana Hliváková z poisťovne Generali. Poznamenala, že poisťovňa českého prepravcu by mala hneď po doručení dokladov začať s vyplácaním náhrady škôd. Autobus so stredoškolákmi vo veku od 15 do 20 rokov a ich pedagógmi zišiel z cesty, prerazil zvodidlo a prevrátil sa. K nehode došlo na rovnom úseku diaľnice, pri nešťastí pomáhala asi stovka záchranárov. Šofér tvrdil, že za volantom zaspal.

Vodiči autobusu podľa rakúskej tlačovej agentúry APA dodržiavali predpísané časy jazdy a prestávky, vystriedať sa mali na približne štyri kilometre vzdialenom odpočívadle od miesta nehody. V predchádzajúcich mesiacoch došlo k dvom vážnym nehodám autobusov. Pri zrážke osobného vlaku a autobusu pri obci Polomka neďaleko Brezna vo februári prišlo o život 12 ľudí. Havária slovenského autobusu v Chorvátsku vlani v septembri si vyžiadala 16 životov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu