Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Najvyšší súd: Harabin alebo Babiaková?

BRATISLAVA - Súdna rada dnes rozhodne, či sa minister spravodlivosti Štefan Harabin stane novým predsedom Najvyššieho súdu. Jeho protikandidátkou je sudkyňa tohto súdu Eva Babiaková. Ak by Harabin, ktorý už v minulosti Najvyšší súd viedol, vo voľbách uspel, vládu premiéra Roberta Fica by čakala v poradí deviata personálna výmena.

Proti zvoleniu Harabina protestovali niektoré mimovládne organizácie. Kritizovali ho za pôsobenie na ministerstve či údajné kontakty na muža podozrivého z drogovej trestnej činnosti. Konalo sa aj verejné zhromaždenie proti Harabinovi. Po piatkovom proteste by sa ďalší mal konať aj dnes. Ministra spravodlivosti, ktorý je vo vláde nominantom ĽS-HZDS, navrhlo za šéfa NS viacero sudcovských rád pri krajských a okresných súdoch.

Post predsedu NS, ktorý je spravidla posledným orgánom v rozhodovaní o trestných veciach či civilných sporoch, je voľný od začiatku októbra minulého roku, keď sa skončilo päťročné funkčné obdobie Milanovi Karabínovi. Ten sa začiatkom mája neúspešne pokúšal o znovuzvolenie, od Súdnej rady však nedostal ani jeden hlas, hoci bol jediným uchádzačom.

Nový predseda Najvyššieho súdu, ktorý zároveň stojí na čele Súdnej rady, bude mať pritom možno silnejšie postavenie ako doteraz. Harabin totiž pred ohlásením svojej kandidatúry navrhol zvýšenie právomocí rady i Najvyššieho súdu, jeho zámer podporila i vláda. Koaličné strany sa však dohodli, že parlament návrh posúdi až na jeseň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu