Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

O zásahu a Číne parlament nebude diskutovať

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičným stranám sa nepodarilo zaradiť do programu 39. schôdze Národnej rady rokovanie o dodržiavaní ľudských práv v Číne, na záver ktorého chceli prijať vyhlásenie.

Procedurálny návrh, ktorý koalícia odmietla, v pléne navrhol Pavol Kubovič (SDKÚ). Návrh podporilo len 61 zo 141 hlasujúcich poslancov. Kubovič pred poslancami zdôvodňoval, že parlament by mal zaujať postoj k dodržiavaniu ľudských práv aj po incidentoch, ktoré sa vo štvrtok odohrali pred Prezidentským palácom, keď Ivan Gašparovič prijímal čínskeho prezidenta.

Nezaradený poslanec František Mikloško zas neuspel s tým, aby sa v pléne hovorilo o tom, prečo sa na štvrtkovom zásahu podieľali aj príslušníci čínskych bezpečnostných zložiek. Za Mikloškov procedurálny návrh bolo 62 zo 136 prítomných zákonodarcov.

Predseda parlamentu Pavol Paška vyhovel Milanovi Hortovi z SDKÚ a zvolal poslanecké grémium. Hort žiadal o rokovanie predsedov poslaneckých klubov, pretože sa mu nepáči, že poslanci mali dnes definitívne hlasovať o vládnej novele, ktorá zavádza nové pravidlá pre čerpanie eurofondov a v ústavnoprávnom parlamentnom výbore k nej prijali nepriamu novelu o sociálnych službách, ktorá zasahuje do 19 zákonov. Hort v pléne tvrdil, že by si mali vysvetliť, či koalícia chce takýmto spôsobom tvoriť legislatívu. Parlament má prestávku do skončenia rokovania grémia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu