Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvá pomoc bude zrejme iba do polnoci

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Lekárska služba prvej pomoci zrejme bude fungovať len do polnoci. V súčasnosti bežne funguje až do rána 7:00. Koalícia bez opozičných hlasov presadila do druhého čítania novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti od poslanca za Smer-SD Jozefa Valockého. Za návrh hlasovalo 81 zo 137 prítomných zákonodarcov.

Opozícia sa neúspešne snažila zastaviť schvaľovanie obmedzeného fungovania LSPP. Neprešiel jej procedurálny návrh, aby plénum nepokračovalo v rokovaní o novele, podľa ktorej LSPP má od novembra fungovať iba od 16:00 do 24:00.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Mária Sabolová si nevie predstaviť, ako bude LSPP fungovať v obmedzenom režime. Tvrdí, že je nemysliteľné, aby sa ľudia po 24:00 obracali na záchrannú zdravotnú službu. „Je to príliš drahá zdravotná služba a mala by slúžiť pri oveľa vážnejších a závažnejších stavoch pacientov,“ bránila záchranárov počas stredajšej rozpravy Sabolová.

Valocký tvrdí, že obmedzenie LSPP zníži počet služieb lekárov a sestier a pacienti budú služby využívať racionálnejšie. Podľa poslaneckej novely v rámci LSPP nebudú môcť pracovať len obvodní lekári, ale napríklad aj internisti. Koaličný poslanec ďalej žiada zaviesť pevnú sieť LSPP a vydávanie povolení pre jej poskytovateľov. O povoleniach má rozhodovať rezort zdravotníctva cez výberové konanie. Zohľadňovať by sa mala dostupnosť poskytovateľa, ako aj počet obyvateľov určitého regiónu. Finančné ohodnotenie zdravotníkov návrh nerieši.

Parlament definitívne rozhodne o novele na septembrovej schôdzi. Poslanci budú môcť v druhom čítaní predkladať pozmeňujúce návrhy, ktorými ešte môžu ovplyvniť konečnú podobu nového zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu