Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opozícia chce stopnúť obmedzenú prvú pomoc

Peter Markovič
Peter Markovič

BRATISLAVA - Opozícia chce zastaviť schvaľovanie obmedzeného fungovania lekárskej služby prvej pomoci (LSPP). Poslanec za SDKÚ-DS Peter Markovič v pléne predložil procedurálny návrh, aby plénum nepokračovalo v rokovaní o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Jozef Valocký zo Smeru-SD cez novelu presadzuje, aby LSPP od novembra fungovala iba od 16:00 do 24:00. Parlament bude vo štvrtok hlasovať o tom, či vyhovie Markovičovi alebo návrh pošle do druhého čítania.

Poslankyňa za SMK Klára Sárközy v pléne kritizovala, že koalícia pretláča takúto významnú zmenu cez poslaneckú novelu. V prípade, že by ju predkladala vláda, musela by ísť cez pripomienkové konanie. Podľa nej kabinetu Roberta Fica vyhovuje, že návrh prichádza z poslaneckých lavíc, lebo pred ľuďmi sa môže brániť, že to uzákonili poslanci.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Mária Sabolová si nevie predstaviť, ako bude LSPP fungovať v obmedzenom režime. Tvrdí, že je nemysliteľné, aby sa ľudia po 24:00 obracali na záchrannú zdravotnú službu. „Je to príliš drahá zdravotná služba a mala by slúžiť pri oveľa vážnejších a závažnejších stavoch pacientov,“ bránila záchranárov Sabolová. Poslanec za ĽS-HZDS Jozef Halecký v pléne podporil obmedzené fungovanie LSPP, podľa neho čas ukáže, či opatrenie prinesie želaný efekt.

Valocký tvrdí, že obmedzenie LSPP zníži počet služieb lekárov a sestier a pacienti budú služby využívať racionálnejšie. Podľa poslaneckej novely v LSPP nebudú môcť pracovať len obvodní lekári, ale napríklad aj internisti. Koaličný poslanec ďalej žiada zaviesť pevnú sieť LSPP a vydávanie povolení pre jej poskytovateľov. O povoleniach má rozhodovať rezort zdravotníctva cez výberové konanie. Zohľadňovať by sa mala dostupnosť poskytovateľa ako aj počet obyvateľov určitého regiónu. Finančné ohodnotenie zdravotníkov návrh nerieši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu