Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zvýšenie miezd zdravotníkov je zatiaľ nereálne

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Asociácia fakultných nemocníc, ako aj Asociácia nemocníc Slovenska po stredajších separátnych rokovaniach odmietli v súčasnej situácii žiadosť odborov na navýšenie miezd zamestnancov. Obe organizácie pritom argumentujú, že na tento krok nemajú dostatok prostriedkov.

"Máme záujem udržať zamestnanosť aj platy, avšak každé zvýšenie musí byť reálne finančne kryté," uviedol prezident AFN Jaroslav Šajty. Asociácia menších nemocníc dáva vinu tiež zdravotným poisťovniam. "Dôvodom je veľmi nízke ohodnotenie zo strany zdravotných poisťovní," reagoval prezident ANS Marián Petko.

Šéf zdravotníckych odborov Anton Szalay o aktuálnom postoji asociácií zdravotníckych zariadení ešte nevedel. Uviedol iba, že rokovania pred sprostredkovateľmi neboli úspešné a tak by sa mali presunúť pred rozhodcu. Stále pritom trvá na raste miezd na úrovni aspoň 5 %. K možnému štrajku zo strany personálu v nemocniciach sa vyjadriť nechcel. "O aktuálnej situácii budeme rokovať, ale do slov kategórie štrajk by som nešiel," vyhlásil. Na postavenie slovenských zdravotníkov však odborári chcú upozorniť 16. mája v rámci pochodu odborárov v Prahe.

ANS zároveň v stredu informovala, že bude žiadať, aby poisťovne v druhom polroku prehodnotili svoje stanoviská ohľadne výšky platieb za zdravotnú starostlivosť. Podľa Petka je totiž asi 50 nemocníc združených v asociácii výrazne podfinancovaných a znevýhodnených oproti fakultným nemocniciam. Ich dlh už pritom stále rastie, koľkým z nich hrozia exekúcie, však povedať nevedel. Petko vyhlásil, že sú pripravení obrátiť sa aj na ministerstvo financií. "Nie je možné, aby sme liečili za ceny, ktoré nám ponúkajú zdravotné poisťovne," konštatoval. Člen rady Peter Ottinger dodal, že úhrady od poisťovní na niektorých oddeleniach pokryjú reálne náklady na liečenie len spolovice.

Asociácia tiež trvá na tom, aby Ministerstvo zdravotníctva SR presunulo účinnosť výnosu o personálnom zabezpečení v nemocniciach z júla tohto roku na január 2011. Pre zariadenia totiž znamená nábor ďalších zamestnancov. "Z dôvodu nedostatku financií v nemocniciach nie je možné ďalšie prijímanie zamestnancov. Týka sa to lekárov, sestier aj zdravotníckych asistentov. Nedá sa paušálne povedať, o aké počty ide, no v terajšej situácii navyšovanie zamestnancov nie je možné," zdôvodnil Petko. Podľa Ottingera nie je na trhu momentálne ani dostatok kvalifikovaných ľudí.

Asociácia zároveň žiada, aby aj súkromní lekári - špecialisti boli povinní vykonávať ústavnú pohotovostnú službu v nemocniciach. Podľa Petka je totiž súčasný stav pre nemocničných lekárov diskriminujúci. "Prinieslo by to zlepšenie zdravotnej starostlivosti a nebol by taký tlak na nadčasy lekárov v nemocniciach," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu