Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prichytili ich na autách v národnom parku

Jedno z prichytených áut
Jedno z prichytených áut

ŽILINA - Slovenské hory podľa polície a ochranárov už niekoľko rokov pustošia motoristi, ktorí sa bez povolení preháňajú i po národných parkoch. Zväčša sa spoliehajú na svoje silné motorky, štvorkolky či terénne autá, na ktorých sa im darí uniknúť aj v náročnom teréne.

Polícii sa však v uplynulých dňoch podarilo prichytiť päticu vodičov, ktorá sa podľa nej vybrala na osobných autách do Národného parku Malá Fatra. Za nepovolený výlet do prírody môžu skončiť vo väzení.

"Pohybovali sa v treťom ochrannom pásme. Bolo im vznesené obvinenie za prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Hrozí im trest do troch rokov väzenia," povedal dnes novinárom šéf okresného riaditeľstva polície v Žiline Jaroslav Harant.

Podľa neho štyria muži zo Žiliny a jeden Čadčan chceli využiť pekné počasie a vybrali sa bez povolenia na autách do národného parku. Mladí muži vo veku od 19 do 31 rokov nemali dosiaľ žiadne problémy so zákonom.

Harant pripustil, že prírodu pustošia najmä jazdci na motorkách a štvorkolkách, ktorých v horách výraznejšie pribudlo predovšetkým od minulého roku. Podľa niektorých informácií motorkári využívajú aj chránené oblasti ako tréningové trate. Na terénnych strojoch sa im častokrát darí v náročnom horskom teréne uniknúť. Pri jazdách ničia i chránené rastliny a živočíchy, plašia zver alebo znečisťujú ovzdušie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu