Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič dnes zloží sľub, bude pokračovať v úrade

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dnes čaká v poradí štvrtá inaugurácia hlavy štátu v novodobej histórii krajiny. Sľub zloží úradujúci prezident Ivan Gašparovič, ktorý ako prvý dokázal v priamej voľbe obhájiť kreslo na ďalšie funkčné obdobie.

Inaugurácia bude mať takmer rovnaký priebeh ako v júni 2004, neprídu zahraniční prezidenti ani štátnici zo susedných krajín. Slávnostného aktu v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) sa nezúčastnia zrejme ani poslanci vládnej ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Chýbať budú aj odídenci z opozičnej SMK na čele s Bélom Bugárom, ktorí tiež patria medzi kritikov Gašparoviča.

Po zložení sľubu do rúk predsedníčky Ústavného súdu v opere SND sa už tradične uskutoční pobožnosť Te Deum v Dóme sv. Martina, nasledovať bude obed v Miestodržiteľskom paláci pre úzky okruh pozvaných hostí vrátane najvyšších ústavných činiteľov.

V oficiálnom programe Gašparoviča, ktorý v apríli porazil v druhom kole voľby opozičnú kandidátku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), nechýba ani prehliadka čestnej stráže. Na rozdiel od minulosti však odpadne odovzdávanie kľúčov, naopak, zopakuje sa príhovor k občanom z balkóna prezidentského paláca.

Prvá oficiálna návšteva hlavy štátu už tradične povedie do Česka, predtým sa však Gašparovič zúčastní na samite stredoeurópskych prezidentov v Srbsku. Tento týždeň privíta vo svojom sídle čínskeho kolegu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu