Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Republiková rada SMK bude rokovať o situácii v strane

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Republiková rada SMK má dnes vydať jasný signál členom a sympatizantom strany, že z vývoja situácie, keď stranu opustila pätica poslancov, vzíde ako silná a posilnená strana.

"Chceme vyzvať členov, aby zostali v SMK, aby naďalej pracovali v tejto strane a bude to aj pre nich prospešné. K tomu im dáme všetky možnosti," povedal predseda Republikovej rady SMK Iván Farkas. Ten verí, že počet odídencov zo strany nebude vysoký. "Aspoň v tom som optimistom," vyhlásil.

Republiková rada bude pokračovať v prerušenom rokovaní z Rožňavy. "Chceli sme rokovať ako zabudovať zmeny na kongrese v októbri do stanov. Chceli sme tým reflektovať na požiadavku našich bývalých kolegov o možnosti vzniku platforiem, a to zabudovať do stanov. Táto požiadavka je relevantná a budeme aj po zmenenej situácii o nej diskutovať," uviedol Farkas. Podľa neho rada odporučí októbrovému kongresu, aby takýmto spôsobom doplnil stanovy.

V utorok pätica bývalých poslancov SMK Béla Bugár, Gábor Gál, Zsolt Simon, László Nagy a Tibor Bastrnák oznámili vznik novej politickej strany s názvom Most-Híd – strana spolupráce.

Turbulencie v SMK sa začali po Veľkej noci, keď zo strany vystúpil Simon. V apríli z poslaneckého klubu vystúpila trojica poslancov Bugár, Gál a Nagy pre štýl vedenia politiky. Z SMK v tomto období odišlo približne 250 členov z približne 12 000-člennej základne.

SMK vznikla v roku 1998 zlúčením troch strán Maďarského kresťanskodemokratického hnutia, Spolužitia a Maďarskej občianskej strany. Prvým predsedom sa stal Bugár. Stranu viedol do roku 2007, keď delegáti na kongrese vo voľbách za predsedu zvolili Pála Csákyho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu