Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Exposlanci SMK oznámili vznik novej strany

Béla Bugár Zobraziť galériu (3)
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pätica bývalých poslancov SMK Béla Bugár, Gábor Gál, Zsolt Simon, László Nagy a Tibor Bastrnák dnes oznámili vznik novej politickej strany s názvom MOST-HÍD – strana spolupráce. Ako uviedol dnes Bugár na tlačovej besede, rozhodnutie založiť novú stranu bolo jedno z najťažších rozhodnutí v živote.

Bugár zrekapituloval, že pred dvoma týždňami poslanci, ktorí 24. apríla vystúpili z poslaneckého klubu strany, ukončili rokovania s vedením strany. Od vtedy sa na nich nikto neobrátil s tým, aby v rokovaniach pokračovali. Neozval sa v nedeľu ani predseda SMK Pál Csáky, ktorý to sľuboval pred médiami. „Skutočný záujem o dohodu zo strany SMK nebol,“ vyhlásil.

Bývalý predseda SMK kritizoval svoju bývalú stranu za to, že nemá zrozumiteľný program, víziu, nevie sa jasne vyjadrovať, izoluje a uzatvára sa. „Nie je to SMK, ktorú sme zakladali v roku 1998,“ vyhlásil. Zároveň upozornil, že v SMK sa dnes neberie do úvahy menšinový názor. „V SMK je kríza dôvery, odmieta spoluprácu, politikárči,“ dodal.

Nová strana MOST-HÍD chce stavať svoju politiku na hodnotách, ako sú spolupráca, slušnosť, otvorenosť, dôvera. Bude mať aj program pre menšiny. Bugár zdôraznil, že hoci stranu zakladajú Maďari, strana bude otvorená aj Slovákom. „Chceme dokázať, že národnosť nemôže byť prekážkou,“ povedal. Nová strana má ambíciu dokázať, že Slováci a Maďari dokážu spolupracovať. Príkladom sú zmiešané manželstvá, ktorých je na juhu Slovenska veľa.

Ustanovujúci snem strany bude v septembri. Už túto nedeľu slávnostne začnú v Kostolných Kľačanoch v okrese Dunajská Streda aktivisti so zberom 10 000 podpisov potrebných pre registráciu strany. MOST – HÍD chce svojich kandidátov postaviť už v jesenných regionálnych voľbách.

Podľa Bugára do novej strany nebudú nikoho lanáriť, ale každý je vítaný. S Ivetou Radičovou o jej vstupe do strany nerokovali. Neodmietol budúcu spoluprácu s SMK. „Nikto nemôže od nás očakávať, že SMK budeme považovať za nepriateľa,“ uviedol, ale dodal, že „SMK bude naším súperom“. O možnosti vytvorenia koalície novej strany a SMK sa však nechcel bližšie vyjadriť, pretože „ešte tak ďaleko nie sme.“ Výroky predstaviteľov SMK však musia byť miernejšie.

Vznik novej strany zatiaľ financujú jej zakladatelia z vlastného vrecka. „Krátime rozpočty našich manželiek,“ vyhlásil Bugár. Podľa neho bude financovanie transparentné. MOST-HÍD nebude mať v programe autonómiu, pretože podľa Bugára pri spomenutí tohto pojmu niektorí hneď nabíjajú zbrane. Nová strana však bude presadzovať, aby menšiny mohli zostať menšinami, k tomu potrebuje školstvo a kultúru.

Gábor Gál, ktorý bol doteraz predsedom parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií uviedol, že sa vzdáva tejto funkcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu