Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko nebude pre pandémiu prijímať nové opatrenia

BRATISLAVA - Slovensko nebude prijímať žiadne nové opatrenia po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes pre šírenie takzvanej prasacej chrípky zvýšila stupeň pandemického rizika na najvyšší bod šesťbodovej stupnice. Povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková.

Úrad spolu s ministerstvom zdravotníctva budú podľa nej vo zvýšenej miere monitorovať situáciu. Slovensko doteraz zaznamenalo tri prípady nakazenia vírusom chrípky A (H1N1), všetky prebehli bez komplikácií. "Pandémia neznamená, že krajiny budú zatvárať hranice a obmedzovať cestovanie," povedala Šramková.

WHO podľa nej vyhlasuje šiesty stupeň pandemickej pohotovosti vtedy, ak sa nákaza nekontrolovateľne rozšíri na ďalší kontinent a u pacientov sa už nedá jasne vystopovať zdroj nákazy. "Úrad a ministerstvo budú na Slovensku ešte podrobnejšie ako doteraz sledovať situáciu, ktorá je v súčasnosti priaznivá," dodala Šramková. "Momentálne netreba robiť žiadne iné opatrenia. Tie, ktoré máme sú veľmi prísne a postačujúce," vyjadrila sa pre Slovenský rozhlas hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Slovensko už skôr pre chrípku napríklad zriadilo telefonické pohotovostné služby na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Súčasťou opatrení je aj monitoring chorých na chrípku a respiračné ochorenia či vyhodnocovanie absencií v školách. Zdravotníci musia hlásiť zvýšenú návštevnosť pohotovostí; turisti s príznakmi chrípky, ktorí sa na Slovensko vrátili zo štátov s potvrdeným výskytom vírusu, sa musia podrobiť lekárskemu vyšetreniu.

Pandémia sa naposledy vo svete objavila v roku 1968. WHO zdôraznila, že najnovšie vyhlásenie pandémie nevypovedá nič o závažnosti choroby, ale len o jej šírení. Väčšina pacientov mala len mierne príznaky. Podľa správy WHO aktualizovanej v stredu ráno bolo doteraz zaznamenaných vyše 27.700 prípadov nákazy v 74 krajinách, zomrelo 141 ľudí. Najviac, vyše 13.200 nakazených majú na konte Spojené štáty americké, najviac ľudí doteraz zomrelo pre nákazu v Mexiku (106).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu