Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Nakazená žena bola v kontakte len s otcom!

BRATISLAVA – Na Slovensku sa vyskytol tretí prípad novej chrípky. Nebezpečný vírus A (H1N1) potvrdili lekári u ženy narodenej v roku 1974, ktorá prišla zo Spojených štátov.

Novinárov o tom dnes informoval hlavný hygienik Ivan Rovný. Pacientka podľa lekárov už nemá teplotu ani nekašle. Nedávno sa vírusom nakazil muž takisto po návrate z USA a jeho takmer deväťmesačné dieťa.

Žena, ktorá pochádza z Bratislavy, podľa Rovného pracuje niekoľko rokov v New Jersey v Spojených štátoch. Na ceste na Slovensko sa z USA zastavila na niekoľko dní v Nemecku. Na Slovensko prišla 31. mája. Po tom, čo začala kašľať a mala teplotu, vyhľadala lekára. Do kontaktu po prílete prišla iba s otcom, dodal Rovný.

Pacientku dnes po potvrdení nákazy hospitalizovali na Klinike infektológie a geografickej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. "Pacientka je bez teploty, nekašle, poslednú teplotu zvýšenú mala nameranú včera v poludňajších hodinách a momentálne sa cíti dobre," povedal primár kliniky Vladimír Rolný, podľa ktorého si jej súčasný zdravotný stav nevyžaduje užívanie antivírusových liekov. Ženu by lekári mohli prepustiť do troch až štyroch dní.

Podľa vedúceho oddelenia epidemiológie regionálneho úradu verejného zdravotníctva Petra Trusku sa dá očakávať, že k súčasným trom prípadom nákazy nebezpečnou chrípkou pribudnú v budúcnosti na Slovensku aj ďalšie ochorenia. Dôvod na paniku však nie je, tvrdil Rovný.

Minulý týždeň slovenskí lekári odhalili nebezpečné ochorenie u dvoch Slovákov. Muža lekári začiatkom tohto týždňa z nemocnice prepustili. V rukách lekárov zatiaľ zostáva jeho syn, ktorý však už nemá teplotu a podľa Rolného nemocnica zvažuje, kedy ho prepustí.

Vo svete nová chrípka zasiahla takmer 20.000 ľudí v takmer 70 krajinách sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu