Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pridelenie grantov na Botošovej úrade Čaplovič skontroluje

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič nechá konať kontrolné orgány Úradu vlády SR v prípade obvinenia splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Aniny Botošovej zo strany Únie Rómov Slovenska.

Únia tvrdí, že vlani pridelila prostredníctvom svojho úradu dva granty v hodnote viac ako 22 200 € občianskemu združeniu Kaleidoskop, v ktorom podľa zoznamu občianskych združení ministerstva vnútra figuruje Botošovej adresa ako sídlo združenia. Vicepremiér Čaplovič bude konať až po kontrole. "Až následne, na základe zistených skutočností, prijme definitívne rozhodnutie," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol Ľubomír Šišák z Kancelárie podpredsedu vlády.

Dušan Čaplovič nepovažuje za správne živiť fámy, ani podozrenia. V jeho stanovisku sa ďalej uvádza, že "pre vicepremiéra SR nie sú dôležité podozrenia, ale dôkazy". "Žiadna kontrola pre nás nesmie byť strašiakom. Práve naopak. Ak budú jej výsledky pozitívne, potom je tou najlepšou skúškou správnosti. V opačnom prípade jej závery vnímajme ako verdikt, ktorý treba rešpektovať, a v prípade osobných či profesionálnych zlyhaní musíme vyvodiť zodpovednosť," zdôraznil Čaplovič.

ÚRS na čele s predsedom Františkom Tankom na dnešnej tlačovej konferencii Botošovú požiadala, aby odstúpila z funkcie.

Prostredníctvom grantového systému vlani Botošovej úrad odsúhlasil združeniu Kaleidoskop 11 319,13 € na projekt Renesancia cinky Panny vo svete hudby 21. storočia v podaní mladých rómskych umelcov v Bratislave a 10 907,53 € na projekt Velikáni rómskej hudby.

Podľa Botošovej ide v celom prípade o chybu v registri občianskych združení, ktoré MV SR neaktualizovalo. "V tomto združení (Kaleidoskop - pozn.) nefigurujem už päť rokov, a to odvtedy, čo som nastúpila do štátnej správy - viem, aké mám práva a povinnosti. Vo vzťahu k týmto dvom projektom som sa pri udeľovaní grantov zdržala hlasovania, existuje o tom aj relevantná dokumentácia," uviedla Botošová. Podľa nej bola tlačová konferencia účelová, keďže ju zvolalo neznáme občianske združenie deň pred rokovaním vlády. Ak sa Čaplovič od obvinení nedištancuje, Botošová abdikuje. Na predsedu ÚRS Tanka zároveň splnomocnenkyňa podáva trestné oznámenie.

Okrem nejasných grantov si dnes kritiku ÚRS vyslúžila Botošová aj za udelenie jednej z cien za ľudskosť, ktorú dostal v decembri 2008 in memoriam jej otec Ján Berky Mrenica st. Splnomocnenkyňa argumentuje hlasovaním komisie, ktorého sa zdržala. "Môj otec získal aj Krištáľové krídlo, Pribinov kríž alebo ocenenie Posol Slovenska - tie mu udelila majoritná spoločnosť, nie Rómovia," tvrdí Botošová. Je jej ľúto, že samotní Rómovia popreli veľkosť Berkyho Mrenicu st.

Únia Rómov Slovenska vznikla v apríli 2008, má regionálnu kanceláriu v Lehniciach. Podľa predsedu Františka Tanka združuje 190 občianskych združení s celkovým počtom 6 500 členov. "Vyzývam pána Tanka, aby mi predložil alebo inak zverejnil tých 6 500 členov a najmä 190 rómskych organizácií," dodala Botošová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu