Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Beňová: Najrozumnejšia koalícia Smer-SD s SDKÚ

Monika Flašíkova - Beňová
Monika Flašíkova - Beňová

BRATISLAVA - Poslankyňa Európskeho parlamentu a v minulosti jedna z hlavných postáv vládnej strany Smer-SD Monika Flašíkova - Beňová by za najlepšiu možnosť po voľbách v roku 2010 považovala "veľkú" koalíciu Smeru s opozičnou SDKÚ-DS. Poslankyňa to povedala v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Sme.

"SNS aj HZDS v zásadných veciach zlyhali. To znamená, že Smer musí racionálne uvažovať o tom, s kým pôjde po voľbách v roku 2010 do koalície. V čase krízy by bola koalícia dvoch silných strán ideálna. Vláda s SDKÚ je asi najracionálnejšia úvaha vo vzťahu ku krajine," povedala Flašíková - Beňová.

Flašíková - Beňová patrila medzi zakladateľov strany, neskôr sa však názorovo rozišla s jej predsedom Robertom Ficom a v roku 2006 skončila aj vo funkcii podpredsedníčky. V sobotných voľbách do Európskeho parlamentu kandidovala na treťom mieste, voliči ju však preferenčnými hlasmi posunuli na čelo listiny. Politička bola aj v minulosti kritická k vytvoreniu koalície Smeru-SD so SNS Jána Slotu po voľbách v roku 2006.

Pre dnešné Sme vyhlásila, že by bola rada, keby sa SNS nedostala do Európskeho parlamentu. Strana totiž v sobotných voľbách len tesne prekročila päťpercentný prah. Tretím členom vládnej koalície je ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Signály o možnej koalícii s rivalskou stranou SDKÚ-DS už v náznakoch vyslali aj iní politici Smeru-SD.

Napríklad vplyvný podpredseda strany Marek Maďarič nedávno pripustil, že by po voľbách v roku 2010 z rokovaní nevylúčil ani predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, hoci práve s SDKÚ-DS má Smer-SD najčastejšie politické spory. V poslednom období sa v koalícii vyostrili najmä vzťahy medzi Smerom-SD a SNS. Premiér nechal zosadiť viacerých nominantov strany Jána Slotu a viackrát na jej adresu nešetril kritikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu