Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Česku ODS s náskokom pred ČSSD, debakel zelených!

Mirek Topolánek, ODS
Mirek Topolánek, ODS

PRAHA - Víťazom víkendových volieb do EP sa v Česku stala ODS, ktorá až nečakane hladko porazila svojho hlavného rivala, sociálnu demokraciu. ČSSD pritom plánovala, že po zdrvujúcom víťazstve v minuloročných krajských a senátnych voľbách teraz znovu ODS porazia a triumf potom ukončia v jesenných voľbách do Poslaneckej snemovne.

ODS volilo 31,4 percenta a ČSSD 22,4 percenta ľudí. Predvolebné prieskumy pritom dlhý čas ukazovali, že poradie strán bude opačné. Ľavica nebola úspešná ani v celoeurópskom kontexte, v EP sa posilní pravica. Okrem ODS a ČSSD sa do EP dostali ešte komunisti a ľudovci. KSČM získala 14,2 percenta a KDU-ČSL 7,6 percenta. Najmä pre ľudovcov to je po mnohých mesiacoch vnútrostraníckych sporov a minuloročnom neúspechu v krajských a senátnych voľbách prvý výraznejší úspech po dlhšej dobe.

Komunisti potvrdili postavenie tretej najsilnejšej strany v krajine, ale volilo ich menej ľudí ako pred piatimi rokmi a budú mať aj menej europoslancov. Maximálne spokojná bola ODS. Jej šéf Mirek Topolánek o víťazstve vyhlásil, že ODS sa znovu stala rovnocenným súperom sociálnych demokratov.

Dodal, že po neúspechu v minuloročných krajských a senátnych voľbách potrebovala ODS presvedčiť voličov o tom, že sa oplatí ju voliť. Spokojní boli aj komunisti a ľudovci. Podpredseda KSČM Miloslav Ransdorf označil výsledok komunistov za prijateľný. Predseda ľudovcov Cyril Svoboda zase poďakoval voličom KDU-ČSL, ktorí "ukázali istotou v neistých časoch". Debaklom sa skončili voľby pre Stranu zelených a menšie mimoparlamentné strany, ktoré neprekročili päťpercentnú hranicu.

SZ dostala len dve percentá hlasov a jej predsedníctvo by už dnes malo debatovať o tom, či má stranu ďalej viesť Martin Bursík. Z mimoparlamentných strán mala najbližšie ku zvoleniu koalície Suverenita v čele s europoslankyňou Janou Bobošíkovou, ktorej k zisku parlamentného zastúpenia chýbalo zhruba percento hlasov. K volebným urnám v Česku prišlo cez 28 percent voličov, približne rovnako ako pred piatimi rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu