Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič vyzval voliť v eurovoľbách

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič včera vyzval ľudí, aby sa v sobotu zúčastnili na voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Tvrdil, že spomedzi súčasných europoslancov nie všetci zodpovedne obhajovali záujmy Slovenska. Nespresnil, komu výčitky adresoval.

Viacerí slovenskí politici v minulosti kritizovali najmä SMK, keď sa jej zástupcovia na pôde EP sťažovali na prístup vlády k menšinám. V historických prvých eurovoľbách na Slovensku v roku 2004 zaznamenala krajina najnižšiu účasť v celej EÚ, a to necelých 17 percent. Nízku účasť predpovedajú prieskumy a analytici aj pre tohtoročné voľby.

"Prihováram sa k vám a chcem vás vyzvať, aby ste v týchto európskych voľbách určite odovzdali svoj hlas. Je to svojím spôsobom i naša občianska povinnosť. Máme možnosť zvoliť si takých poslancov, ktorí budú v Európskej únii vystupovať ako jednotný celok a budú obhajovať záujmy Slovenska," povedal prezident.

Príhovor prezidenta odvysielala Slovenská televízia v predvečer ukončenia volebnej kampane. Slováci rozhodnú o 13 zástupcov v EP, vyberať si budú z takmer dvoch stovák nominantov na kandidátkach 16 politických strán. Gašparovič sa zároveň kriticky vyjadril o niektorých terajších europoslancov, ktorí podľa neho prispievali k vytváraniu nepravdivého obrazu o Slovensku v EP.

O údajnej diskriminácii maďarskej menšiny na Slovensku zvykli v EP hovoriť europoslanci za SMK. Prezident však nepovedal, či mal na mysli práve týchto poslancov. V súčasnosti má v EP tri poslanecké kreslá SDKÚ-DS, KDH, Smer-SD a ĽS-HZDS, dvoch europoslancov má SMK. Analytici sa už skôr zhodli, že kampaň pred eurovoľbami bola nudná a voličov k urnám nepritiahne.

Predvolebnej agitácii politikov, podobne ako v prezidentských voľbách, dominovala takzvaná maďarská karta. V parlamente sa včera konala mimoriadna schôdza, na ktorej koaliční poslanci odmietli nedávne vyhlásenie opozičného maďarského politika Viktora Orbána o zastúpení Maďarov v EP po nadchádzajúcich voľbách.

Predseda SNS Ján Slota počas nej vyhlásil, že Orbán by nemal mať povolený vstup na územie Slovenska a opozičná SMK, ktorej zástupcovia sa s maďarským politikom stretli, by mala byť zakázaná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu