Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Kukan bol online: S Klausom nesúhlasím

Eduard Kukan
Eduard Kukan

BRATISLAVA - Líder eurokandidátky SDKÚ-DS Eduard Kukan tvrdí, že ponúka Slovensku a voličom svoje skúsenosti. Slovensko podľa neho potrebuje, aby ho v Európskom parlamente reprezentovali poslanci s rozhľadom a skúsenosťou v medzinárodnej politike. Nesúhlasí s názorom českého prezidenta Václava Klausa, podľa ktorého je zbytočné organizovať eurovoľby.

Rozhovor

14:28:51 - otázka od: Jozef Dobrý deň pán Kukan! Ste veľmi dobrý diplomat i keď niektorými s Vašimi názormi nesúhlasim. Rád by som Vám dal nepríjemnú otázku. Keď ste boli počas predchádzajúceho režimu pred rokom 1989 karierným diplomatom, netlačili Vás ŠtB a kontrorozviedka ku spolupráci. Viareí tomuto tlaku podľahli. Je to pochopiteľne. Ďakujem. Nie netlačili, bol som vtedy na to pripravený a vedel by som, ako by som to odmietol.

14:31:12 - otázka od: Oto Šmičko Vážený Pán Eduard Kukan, vysoko si Vás vážim ako skúseného diplomata a odborníka na zahraničnú politiku. Chcel by som vedieť Váš názor na výrok českého prezidenta Václava Klausa, ktorý je presvedčený, že voľby do EP sú zbytočné. Lepšie by vraj bolo, keby jednotlivé národné parlamenty posielali do EP svojich už zvolených poslancov. s pozdravom Oto Šmičko Nesúhlasím s názorom prezidenta Klausa. Spôsob, ktorý on navrhuje, by zbavil EP jeho jedinečnosti v tom, že je to jediná európska inštitúcia, ktorej zástupcov si volia priamo občania. Skôr by som venoval pozornosť tomu, aby sme tento fakt vedeli vysvetliť občanom.

14:33:24 - otázka od: Peter Mach Dobrý deň,považujem Vás za skúseného,profesionálneho a chladného diplomata.SDKÚ urobila hlúpu chybu keď nanominovala p.Šťastného Petra za svojho poslanca do EP.Prečo Vy,ktorému v skúsenostiach málokto sa vyrovná,chcete tam sedieť vedľa takýchto ľudí ? Na Petra Šťastného mám iný názor ako vy. V EP reprezentoval SDKÚ-DS päť rokov a obstál. Aj to bol dôvod, prečo ho strana zaradila znovu na svoju kandidátku.

14:39:56 - otázka od: solaris8 Ako a kde ste protestovali proti porušovaniu ľudských práv, keď ste boli ministrom zahraničných vecí na únosy a týranie ľudí v USA (Guantanámo)Irak,alebo čo ste v tej veci robili. Stanoviská som vyjadroval na zasadnutiach Rád ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. Kritické poznámky v súvislosti s Guantánamom som tam predniesol viackrát.

14:50:41 - otázka od: Marko Co chcete urobit so zlikvidovanym polnohospodarstvom v SR? A aky mate nazor na samozostrel dvojiciek v roku 2001? Nepiste ze su to dohady, lebo je to uz nespochybnitelne... Spoločná poľnohospodárska politika je v rámci EÚ, hádam, najzložitejšia. Pri jej reforme sa budeme zasadzovať o to, aby poľnohospodári vo všetkých krajinách mali rovnaké podmienky a aby sa skoncovalo s výsadným postavením niektorých krajín (Francúzsko). K tej druhej otázke len toľko, priznám sa že nechápem vašu fantáziu.

14:54:13 - otázka od: Duško Pán Kukan, ste naozaj skúsený diplomat, ale na tie prelety na Juhosláviu cez Slovensko sa ešte nezabudlo. Vy ste boli za prelety, avšak slovenský národ proti, ako ho chcete teda zastupovať v europarlamente, keď lobujete zásadne proti Slovákom? Situácia v roku 1999 a rozhodovanie o preletoch boli veľmi ťažké. Podporoval som povolenie preletov preto, lebo bolo potrebné zastaviť genocídu kosovských Albáncov. Vtedy to bolo najdôležitejšie. Je zaujímavé, že vy mi to vyčítate, ale od srbských kolegov som nikdy nijakú kritiku nepočul.

14:57:48 - otázka od: dada Dobry den pan Kukan, vazim si vas ako skuseneho diplomata. Ste este stale presvedceny o tom, ze diplomaticka hodnost nema vplyv na vykon vasej funkcie? Diplomatická hodnosť je dôležitá, môže pomôcť diplomatovi pri plnení jeho funkcií. Nie je však rozhodujúca, keď je niekto dobrý, skvelý, dosiahne úspechy aj s nižšou funkciou.

15:03:29 - otázka od: Miloš Dobrý deň pán Kukan!Chcel by som sa opýtať, či by nebolo pre vás lepšie kočíkovať vnúčence než sedieť v európskom parlamente? Myslím si, že aj samotná SDKU trpí kultom osobnosti niektorých jej členov.Nebolo by odveci omladiť vedenie SDKU?Čo si myslíte, ako kariérny diplomat o výrokoch Orbána o tzv. poslancoch karpatskej kotliny?Bodaj by bolo v politike, takých slušných ľudí, ako ste vy viac. Prajem pekný deň a veľa úspechov! Moje vnúčence sú už odrastené a kočík nepotrebujú. Chcem vás ubezpečiť, že sa teším dobrému zdraviu, mám chuť do práce a chcem stále ešte niečo dokázať. Európsku scénu považujem za ideálnu pre tento môj elán. Súhlasím s vami, že v SDKÚ-DS je viacero silných osobností. Omladzovací proces v SDKÚ-DS prebieha, sledujte ho. V dohľadnej budúcnosti uvidíte jeho výsledky. Nebude to však skôr ako po parlamentných voľbách.

15:11:36 - otázka od: Pedro Môj názor na politiku je, že ľudia či už europoslanci, alebo poslanci NR SR sú vzdialení od reality bežných občanov SR, lebo nielen majú nadštandartné platy, ale aj patričné výhody čo sa môže bežným občanom len snívať. Aký máte názor na to? ja pôjdem voliť, ale ešte neviem koho a ešte ľudia sú veľmi neinformovaný za čo zodpovedá europoslaneca čo je jeho náplň takže mnohí ľudia ani nevedia čo je jeho náplň a potom prečo by mali ísť voliť? Aký je Váš názor? Ďakujem pekne za odpoveď. Prajem veľa zdravia a úspech vo voľbách. Europoslanci sú občania ako všetci iní. Tí občania, ktorí nechcú, aby sa im o tom len snívalo, môžu to skúsiť v politike. Menej ako o tých platoch a výhodách sa hovorí o zodpovednosti politikov. Je pravda, že ľudia sa sťažujú na nedostatok informácií. Chcem povedať, že dnes tých informácií je dostatok. Zlepšenie situácie vidím v tom, že aj naši ľudia sa začnú o túto problematiku zaujímať viac a pochopia, že EÚ – to sú oni.

15:16:10 - otázka od: Jozef Dobrý deň pán Kukan, čo si myslíte o názore, že keby SDKÚ neviedol pán Dzurinda boli by jeho preferencie podstatne vyššie. Nemyslíte si, že už nemá pravicovým voličom čo povedať? Inak veľa úspechov pre SDKÚ, tuším nakoniec predsa len pojdem voliť. Pekný deň Vy považujete naše preferencie za nízke? Veď také vysoké preferencie sme nemali nikdy v minulosti. Neodpisujte Dzurindu! Je to bežec na dlhé trate – aj v politike. Poznám ho a viem, že má čo ponúknuť v stredopravým voličom.

15:19:28 - otázka od: Ivana Ako budete bojovať proti korupcii v Európskom parlamente? Jedným zo sloganov programu SDKÚ-DS vo voľbách do EP je: „V Bruseli menej byrokracie a na Slovensku viac transparentnosti a menej klientelizmu.“

15:22:12 - otázka od: jaro Dobry den, chcem sa spytat, kde vidite hranicu, pokial by mala EU rozhodovat za jednotlive staty a kde by uz nemala zasahovat a nechta si riesit veci samostatne... dakujem, drzim palce.. Odpoveď vidím v dodržiavaní princípu subsidiarity. Tam, kde je to výhodné, aby EÚ využila svoju silu a presadila veci, ktoré sú dobré pre jednotlivé štáty, nech koná EÚ, v ostatných veciach ponechajme rozhodovanie na jednotlivých štátoch.

15:22:59 - otázka od: drajna peter peter - chcem sa vás opýtať či môžte jenoznačne vylúčiť to, že ste pracovali pre štb Áno.

15:24:11 - otázka od: Diana Dobrý deň práve sa mi skončili maturity chcela by som sa vás spýtať ako ste maturovali Vy a z akých predmetov. Ďakujem Zmaturoval som s vyznamenaním, výberový predmet som mal dejepis.

15:26:44 - otázka od: Bernadetta Petrová pekné popoludnie, moja otázka:budete podporovať aktívne agendu ktorú nastoľovala p.Zborská? ktorý životný štýl je vám bližší"Pro Choice" alebo "Pro Life"? Ďakujem Hodlám sa skôr aktívne venovať oblasti zahraničnej politiky. Na druhú otázku odpovedám: „Pro Choice.“

15:28:42 - otázka od: Renata Ste velmi erudovaný politik budete ešte kandidovat na prezidenta -Velmi srdečne vás pozdravujem a prajem vela kreativity radosti a zdravie. Nie, nebudem. Chcem sa sústrediť na prácu v EP.

15:31:39 - otázka od: Pavol Dobry den. Pan kukan mna osobne uz nikto na nijake volby nedostane,lebo sa mi zda,resp.je pravda,ze valovy na uradoch a myslim tym všetko od hora su už pevne osadene a vzdy sa pri nich menia len prasce. A ci bude zvoleny ten alebo onen vsetci kradli aj kradnu a ak budu novi,tak len preto,ze chcu aj oni kradnuť. Nemam k tomu viaco co dodať. Na Slovensku je to tak Na tom, že takáto situácia existuje, máte podiel aj vy. Boli by ste väčší frajer, keby ste išli voliť a presvedčili o vašej pravde vašich známych. Len tak sa dá zmeniť to, čo tak vehementne kritizujete.

15:35:58 - otázka od: tomalinka dobrý deň pán Kukan, pozdravujem Vás z Vášho rodiska.Teší ma,že ste sa objavili na kandidátke do Europarlamentu,lebo súčasní poslanci, ktorí zastupujú Slovensko sa príliš nezviditeľnili svojou prácou a myslím si,že Vy ste tým typom osobnosti, ktorá ukáže ostatným nádejným europoslancom, že to nie je len teplé, dobre platené miestečko, ako sa domnievajú aj niektorí súčasní asistenti súčasných europoslancov.Naozaj by sa mali nominovať významné osobnosti slovenskej politiky a nie mladí žraloci, ktorí si ešte nestihli zmenežovať svoj život, ale v politike sa vyznajú.Dúfam, že na rozdiel od volieb prezidenta, v týchto voľbách uspejete,čo Vám úprimne prajem. Vážim si Vašu prácu a želám ešte pevné zdravie. Ďakujem pekne, povzbudili ste ma. Ďakujem čitateľom za záujem a otázky. Vzhľadom na nedostatok času som, žiaľ, nestihol na všetky odpovedať. Želám všetko najlepšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu