Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pred závodom KIA sa ľudia domáhali peňazí za pôdu!

Protest pred KIA Motors Zobraziť galériu (3)
Protest pred KIA Motors (Zdroj: SITA)

TEPLIČKA NAD VÁHOM - S protivládnymi heslami dnes prišli pred závod automobilky KIA Motors pri Žiline zástupcovia niekoľkých desiatok nespokojných obyvateľov okolitých obcí. Chceli tak upozorniť na údajnú ľahostajnosť štátu, ktorý podľa nich otáľa s doplatkami za časť pozemkov pod infraštruktúrou i pod halami vo fabrike. Nespokojenci nevylúčili, že v budúcich týždňoch zablokujú cestu do závodu.

Predstavitelia štátu odmietli, že za problémy s pôdou môže terajšia vláda. "Ak nám do dvoch týždňov nedajú na papieri podmienky, kedy a ako nám to vyplatia, zablokujeme tú cestu, že neprejde tadiaľ ani myš. Už máme toho plné zuby. Čo je toto za demokratický právny štát? Veď to je horšie ako za komunizmu, veď to je bordel," povedala novinárom jedna z protestujúcich Helena Adamčíková.

Nespokojenci nevylúčili, že sa budú peňazí domáhať i na súde. Predstavitelia automobilky KIA Motors pripustili, že ich problém s pozemkami mrzí. Upozornili však, že spoločnosť s výkupom pozemkov nemá nič spoločné, lebo za to zodpovedal štát. "Naša spoločnosť uzavrela v roku 2004 investičnú zmluvu so Slovenskou republikou. Jedným zo záväzkov štátu bolo dodať pozemky pod závod," dodal Dušan Dvořák, hovorca žilinskej fabriky, ktorá spustila sériovú výrobu v roku 2006.

Ľudia blokádou cesty pohrozili už pred dvoma rokmi. Napokon však od tohto zámeru upustili, lebo štátni úradníci im vtedy prisľúbili doplatenie peňazí. Neskôr sa však vyplácanie pribrzdilo a časť obyvateľov Tepličky nad Váhom či Mojša preto znova uvažuje nad blokádou. Podľa rozhorčených občanov pretrvávajú problémy s doplatkami za pôdu, ktorej časť sa pôvodne predávala za približne 140 korún (4,7 eura) za meter štvorcový.

V roku 2005 vláda ešte za premiéra Mikuláša Dzurindu prisľúbila doplatiť za pozemky do sumy 350 korún (necelých 12 eur) za meter štvorcový. K peniazom sa vraj mali dostať aj dediči po pôvodných majiteľoch pôdy, ktorým nebola vyplatená základná čiastka ani doplatok. Štát mal podľa vtedajších informácií doplatiť vlastníkom celkom asi 806 miliónov korún (26,75 milióna eur), z ktorých 425,7 milióna korún (14,13 milióna eur) bolo určených majiteľom pozemkov pod cestu k závodu a zvyšok na doplatenie cien pôdy priamo pod halami vo fabrike.

 Časť bývalých majiteľov pozemkov však údajne do dnešného dňa doplatky nemá. Vinníkov podľa nich treba hľadať aj medzi členmi terajšej vlády Roberta Fica, ktorí si vraj problémy ľudí všímajú len pred voľbami. "Od dnešnej akcie si sľubujeme, že naši vládni činitelia sa zobudia a nebudú chodiť medzi ľudí len vtedy, keď je volebná kampaň, ale si nás všimnú aj vtedy, keď my niečo potrebujeme," poznamenala predstaviteľka nespokojných občanov Justína Kozánková.

Hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara však poprel zodpovednosť Ficovho kabinetu. Zmätky ohľadne výkupných cien za pozemky podľa neho zapríčinila ešte Dzurindova vláda. Vysporiadanie pozemkov vraj navyše nemá na starosti priamo štát, ale spoločnosti Žilina Invest, Govinvest I a Govinvest II.

Predstaviteľ spomínaných firiem Mikuláš Kačaljak naznačil, že doplatkov sa dočkala väčšina niekdajších majiteľov pozemkov, ktorí ich v minulosti dobrovoľne predali. Problém je podľa neho ešte s peniazmi pre vlastníkov, ktorým pôdu vyvlastnili. Z vyjadrení zástupcu firiem vyplynulo, že v budúcnosti sa však možno aj títo ľudia doplatkov dočkajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu