Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nakazený Slovák (37) si priniesol chrípku z USA!

BRATISLAVA - Slovensko má prvý prípad nákazy takzvanej prasacej chrípky. Potvrdilo to dnes vedenie ministerstva zdravotníctva. Podľa neho sa vírusom nakazil 37-ročný muž, ktorý sa vrátil zo Spojených štátov.

Slovensko sa tak zaradilo k takmer piatim desiatkam krajín, v ktorých sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potvrdil výskyt nebezpečného vírusu.

Muž pricestoval zo Spojených štátov 22. mája. "Dva dni po prílete nemal žiadne príznaky, potom kašeľ," povedal novinárom hlavný hygienik Ivan Rovný. Muž preto ostal doma, dnes ráno mu odobrali vzorky a potvrdili výskyt vírusu. Pacient s nákazou chrípky A (H1N1) leží v bratislavskej nemocnici na izolačke. Podľa lekárov už príznaky ochorenia nemá, ani teplotu, najbližšie tri - štyri dni ho budú pozorovať a potom ho možno prepustia. Jeho manželka a dieťa by nakazené byť nemali.

Na palube lietadla boli ešte ďalší šiesti Slováci, všetkým odporučili, aby si sledovali svoj zdravotný stav a ak budú mať zvýšenú teplotu, majú ísť na vyšetrenie.

Prípady nákazy novým chrípkovým ochorením už zaregistrovali aj v susedných krajinách - v Česku, Rakúsku či Poľsku. Nákaze zatiaľ podľa WHO podľahla takmer stovka ľudí, najviac obetí si prasacia chrípka vyžiadala v Mexiku.

Nový vírus je kombináciou ľudskej, vtáčej a prasacej chrípky. Ochorenie sa prejavuje podobne ako bežná chrípka; chorých trápi nádcha, zvýšená teplota, bolesti hlavy, hrdla a celého tela. Proti ochoreniu zatiaľ neexistuje účinné očkovanie, jeho prvé dávky by mali byť podľa WHO k dispozícii do pol roka. Príznaky choroby však zmierňujú nové antivirotiká - lieky Tamiflu, ktorý bol nasadený aj proti vtáčej chrípke, a Relenza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu