Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Fico chce vytvoriť Špecializovaný trestný súd

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) presadzuje, aby Špeciálny súd vznikol nanovo a s novým názvom a zaoberal sa aj ďalšími trestnými činmi.

Novinárom to dnes povedal po rokovaní so zástupcami parlamentu, generálnym prokurátorom a ministrom spravodlivosti. Súd by sa mal vytvoriť znovu po minulotýždňovom rozhodnutí Ústavného súdu, podľa ktorého bol vznik Špeciálneho súdu protiústavný pre vyššie príplatky k platu špeciálnych sudcov a ich bezpečnostné previerky.

Špeciálny súd vznikol za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) a jeho úlohou je riešiť prípady organizovaného zločinu či korupcie politikov. Po novom by podľa Fica zrejme už špeciálni sudcovia nepodliehali previerkam Národného bezpečnostného úradu a ich príplatky k platom by sa mohli znížiť zo súčasného šesťnásobku priemernej mzdy na 1,3 až dvojnásobok. Súd by dostal nový názov, premiér použil pomenovanie "Špecializovaný trestný súd", pokračoval by však v pojednávaniach, ktorými sa zaoberal aj doteraz. Pod jeho právomoc by podľa Fica mali pribudnúť aj ďalšie trestné činy verejných činiteľov, nielen tie, ktoré sa týkajú ich funkcie. Fico tvrdil, že nový súd stačí zriadiť obyčajným zákonom, na ktorý by kabinet nepotreboval ústavnú väčšinu.

"Na takomto postupe existuje odborná zhoda. Teraz veľmi záleží od toho, či vznikne v Národnej rade Slovenskej republiky aj zhoda politická," poznamenal premiér.

Premiér chce v stredu ráno o svojich predstavách hovoriť s menšími koaličnými stranami ĽS-HZDS a SNS, ktoré v minulosti proti Špeciálnemu súdu vystupovali. Návrhom by sa hneď potom mala zaoberať aj vláda a parlamentom má predloha prejsť v skrátenom konaní tak, aby mohol nový zákon nadobudnúť účinnosť v momente, keď v Zbierke zákonov vyjde nález Ústavného súdu o neústavnosti Špeciálneho súdu.

Zástupcovia troch opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK dnes ohlásili, že predložia vlastný návrh ústavného zákona. Na rozdiel od premiéra by chceli previerky NBÚ zachovať aspoň pre kandidátov, ktorí by chceli na Špeciálnom súde pôsobiť. Príplatky by podobne ako Fico skresali na dvojnásobok priemernej mzdy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu