Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Mečiar kritizoval snahy Smeru o zachovanie ŠS

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vládnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dnes kritizoval snahy Smeru-SD premiéra Roberta Fica o zachovanie Špeciálneho súdu, ktorého vznik bol podľa Ústavného súdu v rozpore s ústavou. Prípadná spolupráca Smeru s opozíciou v parlamente na pokračovaní Špeciálneho súdu môže podľa Mečiara vytvoriť precedens aj pre postup jeho strany, rozpad koalície by však vraj neznamenala.

Fico ohlásil, že o probléme Špeciálneho súdu chce hovoriť s koaličnými partnermi. "Ústava nedovoľuje vláde, aby bránila právoplatnosti existencie rozhodnutia Ústavného súdu tým, že v dobe pred nadobudnutím platnosti publikovaním prijme iné rozhodnutie. Je to protiústavná činnosť," vyhlásil pred novinármi Mečiar.

ĽS-HZDS dlhodobo spochybňovala existenciu Špeciálneho súdu, ktorý rieši najzávažnejšie prípady organizovaného zločinu či korupcie. Mečiar pripomenul, že pod podaním na Ústavný súd boli aj podpisy poslancov Smeru-SD. "Prečo také náhle obraty?" spýtal sa. Fico minulý týždeň ohlásil záujem vlády pripraviť novelu ústavy alebo osobitný ústavný zákon, ktoré by umožnili ďalšie fungovanie Špeciálneho súdu tak, aby bolo v súlade s verdiktom Ústavného súdu.

Ten vyhlásil Špeciálny súd za protiústavný pre vyššie platy špeciálnych sudcov a povinnosť bezpečnostných previerok. Na schválenie ústavných zmien by však boli potrebné aj hlasy opozície, počas ktorej vládnutia tento súd vznikol. Opoziční lídri už potvrdili snahu prichystať predlohu na zachovanie Špeciálneho súdu v podobe, ako fungoval doteraz, sú pritom pripravení rokovať aj o prípadnom Ficovom návrhu. Premiér predpokladá, že so svojimi koaličnými partnermi bude o Špeciálnom súde hovoriť v utorok.

"Budeme hľadať normálne východisko, ktoré musí spočívať v tom, že akákoľvek právna úprava, či bude mať ústavný charakter, alebo bude mať charakter obyčajného zákona, musí zohľadňovať obsah nálezu Ústavného súdu," povedal dnes na tlačovej konferencii v Košiciach Fico. Dodal, že ak nenájdu zhodu v koalícii, budú musieť predložiť návrh do parlamentu bez podpory koaličných strán.

Z Mečiarových vyjadrení vyplynulo, že prípadný spoločný postup Smeru-SD a opozície by neznamenal rozpad koalície. "V mnohom z koaličnej zmluvy je zdrap papiera. Ak by došlo aj k porušeniu tohto, tak z koalície by sme neodchádzali, ale keď jeden môže s opozíciou hlasovať, prečo by nemohol ktokoľvek druhý," povedal. "Ak sa vytvorí precedens, že jeden z nás si zoberie opozíciu ako svojho pomocníka proti vlastným spojencom, tak tým vytvára precedens pre každého," dodal. "Nebudeme bližšie komentovať slová pána Mečiara," reagovala na tieto vyjadrenia hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová Rýsová.

Ministerstvo spravodlivosti dnes uviedlo, že riešenie problému Špeciálneho súdu bude v súlade s ústavou a nálezom Ústavného súdu. Vytvoriť by sa mali podľa hovorcu ministerstva Michala Jurčiho špecializované senáty, čím vraj dôjde k výraznému zrýchleniu a zefektívneniu súdneho konania v prípadoch organizovaného zločinu a korupcie. "Rozpojednávané kauzy dokončia súčasní sudcovia," dodal Jurči. Nespresnil však, kde by mali špecializované senáty vzniknúť. Jednou z možností by podľa predsedu ústavnoprávneho výboru parlamentu Mojmíra Mamojku (Smer-SD) bolo, keby sa agenda Špeciálneho súdu preniesla na takéto senáty v rámci všeobecných súdov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu