Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Lekárne už asi čoskoro budú vlastniť iba farmaceuti

BRATISLAVA - Lekárne na Slovensku možno už čoskoro budú môcť vlastniť iba odborníci-farmaceuti. Európsky súdny dvor (ESD) totiž potvrdil zákaz vlastníctva lekární inými osobami, podľa neho je to v rozpore so záujmami pacienta.

Na problematiku vlastníctva lekární nefarmaceutmi upozorňovala dlhodobo Slovenská lekárnická komora (SLeK). "Komora uvítala rozhodnutie ESD a očakáva legislatívny zákaz vlastníctva lekární neodborníkmi a finančnými skupinami v čo najkratšom čase," uviedol člen jej prezídia Peter Stanko.

Tento krok by sa pritom mohol dotknúť asi jednej tretiny zo všetkých približne 1 900 lekární na Slovensku. Vlastníctvo lekární neodborníkmi, ktoré priniesla reforma zdravotníctva v roku 2004, bolo podľa SLeK spúšťačom mnohých negatívnych dopadov na slovenský zdravotnícky systém.

"Išlo o nevydarený experiment, ktorého výsledkom bola znížená dostupnosť liekov, zvýšenie cien liekov a dietetík, ktorým štát neurčuje maximálnu cenu, ako aj nezákonné nasadzovanie neodborníkov do praxe," dodal Stanko. Už na budúci týždeň by pritom o tejto téme mali lekárnici hovoriť s Ministerstvom zdravotníctva SR.

"Ministerstvo čakalo na rozhodnutie ESD. V prípade kladného rozsudku sme komore prisľúbili rokovania o novele zákona o liekoch," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu