Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slovensko predalo viac emisných kvót a lacnejšie, píše Sme

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zrejme minulý rok predalo emisné kvóty lacnejšie, než tvrdili zástupcovia vlády.

Napísal to dnes portál Sme.sk, podľa ktorého skutočný objem transakcie bol 15 miliónov ton emisií a nie pôvodne uvádzaných desať miliónov. Cena za jednu tonu tak podľa Sme mohla predstavovať 5,08 eura (150 Sk) namiesto 6,05 eura (180,3 Sk). Po spornom predaji prišiel o funkciu minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS).

Sme sa odvolalo na výpis medzinárodných operácií s povolenkami, ktorý vedie Dexia Banka. Reakcia ministerstva životného prostredia či bývalého ministra Chrbeta zatiaľ nebola k dispozícii.

Slovensko predalo povolenky vlani neznámej spoločnosti Interblue Group registrovanej v Spojených štátoch. Transakciu kritizovali médiá a opozícia ako nevýhodnú. Premiér Robert Fico naopak tvrdil, že o nevýhodnosti nedostal žiadne dôkazy a od predaja neodstúpil. Odvolanie Chrbeta Fico neodôvodnil samotným predajom, ale tým, že Chrbet chcel predložiť vláde návrh na zrušenie zmluvy, hoci predaj sám obhajoval, a údajne sa tak snažil zbaviť zodpovednosti.

Nový minister životného prostredia Viliam Turský tento týždeň spornú zmluvu síce zverejnil, avšak bez akýchkoľvek údajov o cene a objeme kvót.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu