Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rektori: Kvalita záujemcov o titul sa zhoršuje

BRATISLAVA - Zatiaľ čo vysokoškolákov v minulosti každoročne pribúdalo, kvalita záujemcov o vysokoškolský titul sa zhoršila. Zhodli sa na tom oslovení rektori vysokých škôl.

V súčasnosti študuje na 34 vysokých školách viac ako 220 000 študentov. Univerzity vlani prijali do prvých ročníkov vyše 55 000 uchádzačov zo Slovenska, najväčším záujem bol už tradične o umelecké smery, manažment, právo či medicínu.

"Študenti, ktorí k nám prichádzajú, sú horšie pripravení, nemajú napríklad základy komunikácie, nehovoriac o písomnom prejave," povedal rektor Vysokej školy veterinárneho lekárstva Emil Pilipčinec. Jeho kolega zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Mikuláš Látečka tvrdil, že to súvisí aj rastúcim počtom vysokoškolákov, hoci demografická krivka klesá. "Na vysoké školy sa dostáva z roka na rok vyššie percento absolventov stredných škôl, čo sa prejavuje aj na kvalite," doplnil.

Nárast vysokoškolsky vzdelanej populácie označil rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár za celosvetový trend. Pracovníci s vysokoškolským titulom sú na trhu práce stále žiadaní. "Päťdesiat percent populácie by však nemalo prejsť cez magisterské a inžinierske štúdium, väčšina by mala absolvovať štúdium bakalárske," upozornil. Za jednu z hlavných predností súčasných študentov označil lepšie znalosti cudzích jazykov a prácu s počítačom.

Rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák pripomenul, že kvalita novoprijatých študentov závisí od typu strednej školy a regiónu. "V posledných dvoch rokoch sú na prijímacích skúškach najúspešnejší uchádzači z gymnázií, za nimi nasledujú absolventi obchodných akadémií," zhodnotil. Na tretie miesto zaradil maturantov zo zahraničných stredných škôl, najnižšie percento prijatých je podľa neho zo stredných odborných a združených stredných škôl. Potvrdzuje to aj štatistika Ústavu informácií a prognóz školstva, podľa ktorej boli na vlaňajších prijímačkách najúspešnejší absolventi gymnázií.

Prihlášky na väčšinu vysokých škôl si môžu záujemcovia podať do konca marca, pričom tak možno urobiť aj cez internet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu