Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Turský ôsmou zmenou vo vláde Roberta Fica

Nový minister ŽP - Viliam Turský
Nový minister ŽP - Viliam Turský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z pôvodnej vládnej zostavy, ktorú vymenoval prezident Ivan Gašparovič 4. júla 2006, zostalo 8 ministrov: Viera Tomanová, Robert Kaliňák, Marek Maďarič, Ľubomír Vážny, Ján Počiatek a Ľubomír Jahnátek. Z troch ministrov SNS je od začiatku len minister školstva Ján Mikolaj, z nominantov ĽS- HZDS je od začiatku vo funkcii Štefan Harabin.

27. novembra 2007

Prezident Ivan Gašparovič akceptoval návrh premiéra Roberta Fica a odvolal z funkcie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Podľa premiéra niesol politickú zodpovednosť v kauze okolo podozrivých prevodov na Slovenskom pozemkovom fonde. Novou ministerkou pôdohospodárstva sa stala Zdenka Kramplová. Do funkcie ju nominovala ĽS-HZDS.

30. januára 2008

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra obrany Františka Kašického, ktorý ho o to požiadal listom 29. januára. Minister sa rozhodol abdikovať po tom, ako rezort obrany čelil viacerým podozreniam v súvislosti so spornými verejnými obstarávaniami. Za nového ministra obrany vymenoval štátneho tajomníka tohto rezortu Jaroslava Bašku.

3. júna 2008

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič odovzdal abdikačné listiny prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Ako uviedol, odchádza z osobných dôvodov. Premiér Robert Fico zopakoval, že voči Valentovičovej práci nemá žiadne výhrady. "Ja mu vyjadrujem plnú spokojnosť," uviedol predseda vlády. Za nového ministra zdravotníctva vymenoval prezident Richarda Rašiho, riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

18. augusta 2008

Prezident Ivan Gašparovič odvolal ministrov životného prostredia a pôdohospodárstva Jaroslava Izáka a Zdenku Kramplovú. Novým ministrom životného prostredia sa stal Ján Chrbet a novým ministrom pôdohospodárstva Stanislav Becík. Premiér Robert Fico požiadal 22. júla svojho koaličného partnera Jána Slotu, aby ministra životného prostredia Jaroslava Izáka, nominanta SNS, stiahol z funkcie. Dôvodom sú podľa premiéra dotácie z Environmentálneho fondu pridelené súkromným osobám v súlade so zákonom, ale v rozpore s etickým princípom. SNS návrh premiéra Roberta Fica a jeho dôvody na výmenu Jaroslava Izáka akceptovala. Návrh predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara odvolať ministerku pôdohospodárstva Zdenku Kramplovú prijal premiér Robert Fico 14. augusta. Podľa medializovaných informácií mali byť dôvodom Kramplovej odvolania kontroverzné dary pre ĽS-HZDS, ako aj chyby pri verejnom obstarávaní na ministerstve. Ona sama túto zodpovednosť odmietla. Zdroje z ĽS-HZDS informovali, že novým ministrom pôdohospodárstva by sa mal stať Stanislav Becík, predseda Združenia agropodnikateľov, družstvo Dvory nad Žitavou.

26. januára 2009

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, ktorý odišiel do Ženevy za výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN. Kubiš mal z vlády odísť o niekoľko dní skôr, vo funkcii zostal dlhšie na žiadosť premiéra Roberta Fica, aby pomohol pri rokovaniach o plynovej kríze. Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Miroslav Lajčák, ktorý pôsobil ako Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a špeciálny predstaviteľ Európskej únie v Bosne a Hercegovine.

15. apríla 2009

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariana Januška a na jeho miesto vymenoval Igora Štefanova, ktorý bol riaditeľom Agentúry na podporu regionálneho rozvoja na ministerstve výstavby. Janušek odstúpil z funkcie po tom, ako ho k tomu vyzval premiér Robert Fico po zverejnení výsledkov kontroly sporného nástenkového tendra. Štefanov je nominantom SNS a Januška nahradil napriek tomu, že sa takisto podieľal na príprave tendra v rezorte výstavby.

6. mája 2009 Prezident Ivan Gašparovič na návrh premiéra Roberta Fica odvolal ministra životného prostredia Jána Chrbeta v súvislosti s predajom emisných kvót. Dôvodom bolo podľa predsedu vlády politické zlyhanie ministra. Dočasne Chrbetov rezort viedol minister školstva Ján Mikolaj. Premiér Fico sa rozhodol, že Chrbeta nechá odvolať, keď od vlády požadoval, aby rozhodla, či zruší spornú zmluvu s americkou firmou Interblue Group o predaji emisných kvót. Premiéra rozhnevalo, že sa takto chcel zbaviť veci, za ktorú ako minister zodpovedá. "Takého ministra, ktorý sa skrýva za sukňu vlády, ja nepotrebujem vo vláde SR," vyhlásil Fico s tým, že ak bol Chrbet presvedčený o výhodnosti zmluvy, mal za ňu bojovať.

20. mája 2009 Prezident Ivan Gašparovič vymenoval za ministra životného prostredia Viliama Turského, ktorého navrhla SNS a akceptoval premiér Robert Fico. Viliam Turský bol štátnym tajomníkom Ministerstva pôdohospodárstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu