Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ministrom životného prostredia sa stane Turský

Viliam Turský
Viliam Turský

BRATISLAVA - Novým ministrom životného prostredia sa stane doterajší štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Viliam Turský. Prezident Ivan Gašparovič vymenuje nového ministra v stredu, oznámila dnes prezidentská kancelára.

Nominant vládnej SNS Turský na čele ministerstva nahradí odvolaného Jána Chrbeta, ktorého nechal premiér Robert Fico zosadiť pre postup okolo sporného predaja emisných kvót oxidu uhličitého. Chrbet čelil už dlhšie kritike za to, že niesol údajne zodpovednosť za nevýhodný predaj povoleniek na vypúšťanie škodlivín.

Ministerstvo prebytočné kvóty predalo vlani za viac ako dve miliardy korún (vyše 66 miliónov eur) americkej spoločnosti Interblue Group. Peniaze chce vláda použiť na program zateplovania a rekonštrukcie domov a bytov.

Podľa opozície však bolo možné predať povolenky výhodnejšie a štát by tak získal viac peňazí. Fico v apríli vyzval Chrbeta, aby zmluvu o predaji zverejnil. Bývalý minister reagoval návrhom, aby vláda rozhodla o prípadnom zrušení dohody. Premiér to označil za vyhýbanie sa zodpovednosti a presadil Chrbetovo odvolanie.

Úvahy o nevýhodnom predaji emisií však napokon odmietol a peniaze by sa podľa neho mali použiť na zateplovanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu