Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štefanov sa pokúsi získať od EK peniaze za tender

Igor Štefanov
Igor Štefanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo výstavby sa ešte pokúsi presvedčiť Európsku komisiu, aby preplatila Slovensku aspoň časť peňazí, ktoré úrad vyplatil firmám z kontroverzného miliardového tendra na služby súvisiace s eurofondami.

Novinárom to dnes po rokovaní vlády povedal minister výstavby Igor Štefanov. Komisia už skôr oznámila, že vyplatené peniaze neuhradí. Firmy údajne blízke koaličnej SNS zinkasovali za spornú zákazku okolo 9,96 milióna eur (300 miliónov Sk).

Sporný tender v celkovej hodnote 3,6 miliardy Sk (119,5 milióna eur) stál kreslo Štefanovovho predchodcu Mariana Janušeka. Oboch do funkcií nominovala vládna SNS. Kabinet nariadil novému ministrovi zrušiť kontrakt po tom, čo sa ním začala zaoberať EK. Ak by tak Štefanov neurobil, premiér Robert Fico mu pohrozil odvolaním.

"Sme presvedčení, že ešte budeme bojovať aj o určité korekcie," odpovedal minister na otázku, či považuje stanovisko EK o nepreplatení uhradenej sumy za dodávku služieb v rokoch 2007 a 2008 za definitívne. Priebeh tendra však podľa neho najskôr musí prejsť auditom. Kabinet nariadil Štefanovovi zrušiť kontrakt takým spôsobom, aby štát neutrpel žiadne finančné straty.

Firmy Zamedia, Consulting and Management, European Consultants Organization a Avocat už podľa Štefanova súhlasili so zrušením zmluvy. "Na konečnom znení dohody ešte stále pracujeme (...), ale už tie dohody sú na takej úrovni, že plnenie zmluvy bude zastavené," tvrdil dnes minister.

Tender kritizovala opozícia a médiá, keďže vo víťaznom konzorciu boli aj firmy Zamedia a Avocat údajne blízke SNS. Informácie o súťaži sa objavili len na niekoľko dní na nástenke ministerstva a okrem víťazného združenia sa do nej nikto neprihlásil.

Štefanov si nemyslí, že by firmy z víťazného konzorcia mali vrátiť štátu vyplatené peniaze. Zatiaľ nevedel povedať, akým spôsobom budú ďalej zabezpečované informačné a poradenské služby, ktoré dodávali firmy zo spornej súťaže. Pripustil, že jeho úrad môže napríklad vypísať aj niekoľko ďalších tendrov. "To neznamená, že sa zopakuje taký istý tender," zdôraznil minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu