Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Železničiari do štrajku, vlaky skončia na hraniciach!

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Cestujúci sa v piatok od polnoci až do večera nedostanú vlakom do Maďarska pre štrajk tamojších železničiarov. Vlaky budú končiť na pohraničných staniciach, odkiaľ sa budú podľa grafikonu vracať naspäť. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.

Protest, ktorý by sa mal skončiť o 18:00, ovplyvní jazdu 54 medzinárodných vlakov, rýchlikov a tiež osobných vlakov.

"Vlaky do a z Maďarska budú z pohraničných prechodových staníc na Slovenskom území jazdiť podľa cestovného poriadku," uviedol Čikovský.

Medzi Slovenskom a Maďarskom premávajú vlaky cez päť pohraničných staníc. Omedzenia sa dotknú aj medzinárodných vlakov Amicus, Jadran, Metropol, Jaroslav Hašek, Hungaria, Ján Jesenius a Avala, ktoré jazdia cez Prahu. Na hraniciach skončí tiež rýchlik Cracovia z Krakova.

Maďarskí železničiari štrajkovali aj vlani v decembri. Protest vtedy takmer úplne ochromil medzinárodnú vlakovú dopravu medzi Slovenskom a jeho južným susedom.

Maďarskí odborári pre svojich členov chceli získať vyššie platy aj jednorazovú odmenu z predaja nákladnej divízie štátnej železnice MÁV. Týždeň trvajúci štrajk odborári nakoniec prerušili bez toho, aby sa so železničnou spoločnosťou dohodli, vyhradili si však právo protest kedykoľvek obnoviť. Koncom decembra vedenie MÁV podpísalo kolektívnu dohodu so šiestimi odborovými zväzmi, ktoré zamestnancov podniku zastupujú. S piatimi z nich podpísali aj zmluvy o zvýšení miezd v tomto roku o 4,1 percenta. Zväz VDSZSZ-Solidarity však odmietol takúto dohodu podpísať, pretože trval na sedempercentnom zvýšení platov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu