Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Časť lekárov zmluvy od poisťovní stále odmieta

BRATISLAVA - Časť ambulantných lekárov naďalej odmieta podpísať zmluvy s niektorými zdravotnými poisťovňami, pretože ich považujú za nevýhodné.

Väčšina ambulancií však vraj už ponúknuté podmienky prijala a zmierila sa s platbami na úrovni vlaňajšieho roka alebo s miernym navýšením odmeňovania.Vyplýva to z vyjadrení oslovených zdravotníkov a poisťovní v ankete ČTK. Parlament tento týždeň sprísnil podmienky pre podpisovanie zmlúv všeobecnými lekármi. Päť existujúcich zdravotných poisťovní rozdeľuje väčšinu peňazí v slovenskom zdravotníctve. Práve od ich rozhodnutia preto závisí, koľko peňazí za svoju prácu dostávajú nemocnice či ambulancie.

Na protest proti údajne nízkym platbám niektorí lekári vyzvali na prelome marca a apríla svojich kolegov, aby ponúknuté podmienky neprijali. Výhrady mali najmä proti Spoločnej zdravotnej poisťovni (SZP) a poisťovni Union. Tým v marci vypršala platnosť zmlúv.

"Ja som ešte stále nepodpísala," zhrnula detská lekárka Štefánia Kuľašová z Trebišova, ktorá patrila medzi zdravotníkov vyzývajúcich proti podpisovaniu zmlúv. Platby za prácu ambulancii sa totiž podľa nej už niekoľko rokov výraznejšie nezdvihli a pre rastúce náklady dostávajú za prácu reálne čoraz menej peňazí. Podobne reagoval aj bratislavsky všeobecný lekár pre dospelých Peter Lipták. "Naďalej pracujem bez podpísaných zmlúv," poznamenal.

Odhadol, že podobne ako on so SZP nepodpísalo zmluvy ešte asi ďalších tridsať lekárov z hlavného mesta. Väčšina ambulancií však podľa prezidentky Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslavy Prcúchovej už zmluvy podpísala. Uspokojila sa s miernym zvýšením úhrad od SZP alebo si nemohli dovoliť naďalej pracovať bez uzavretých zmlúv, pretože im klesli príjmy, poznamenala. "Podstatná časť kolegov je odkázaná na mesačné platby a nemá rezervy, aby mohla dlhšie pracovať bez zmlúv," dodala.

Potvrdzujú to aj vyjadrenia poisťovní. "Väčšina návrhov zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa Union zdravotnej poisťovni vrátila od všeobecných lekárov podpísaná," uviedla jej hovorkyňa Judita Smatanová. Podobne reagovala aj hovorkyňa SZP Martina Ostatníková. Union pritom nezaznamenal ani žiadne sťažnosti od poistencov, že by museli za niektoré zvyčajne bezplatné vyšetrenia uhrádzať poplatky v hotovosti.

Pacient, ktorého lekár nemá zmluvu s poisťovňou, pritom nemá nárok na úhradu nákladov za lieky či röntgenové vyšetrenie. Na lepšie odmeňovanie ambulantných lekárov nebudú mať podľa skorších vyjadrení poisťovne v tomto roku dostatočné zdroje. V prvom štvrťroku sa ich príjmy v porovnaním s rovnakým obdobím vlaňajška napriek hospodárskej kríze medziročne síce zvýšili asi o 7,64 percenta, ale v nasledujúcich mesiacoch sa podľa očakávaní odborníkov situácia pravdepodobne zhorší.

Parlament tento týždeň schválil novelu zákona, ktorá zaväzuje všeobecných lekárov podpísať zmluvu s poisťovňou, pokiaľ sa starajú čo i len o jedného jej poistenca. Pred neprimeranými podmienkami zo strany poisťovní by podľa skorších vyhlásení ministra zdravotníctva Richarda Rašiho mal lekárov chrániť napríklad zákon o cenách či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu