Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

STV vraj stiahla reportáž, mohla prekážať ĽS-HZDS

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenská televízia údajne na poslednú chvíľu stiahla z vysielania reportáž o podozrivom konkurze zvolenského mäsokombinátu, ktorý podľa príspevku získal bývalý funkcionár ĽS-HZDS Pavel Čupka.

Uvádza sa to v sťažnosti na cenzúru adresovanej Rade Slovenskej televízie (STV). Riaditeľ televízie Štefan Nižňanský odmietol, že by príspevok do Reportérov stiahli z iniciatívy vládnej ĽS-HZDS.

"Mám podozrenie, že dôvodom boli názory na zlú privatizáciu mäsokombinátu v čase vlády Vladimíra Mečiara, keď jeho krajský predseda HZDS v Banskej Bystrici prišiel k slušnému majetku," napísal v sťažnosti rade Stanislav Halama, jeden z poškodených ľudí v prípade. Reportáž mali vysielať 25. marca, bola odobrená právnikom a televízia na ňu stihla odvysielať aj upútavky. Vedúci redakcie publicistiky Oto Nittmann vraj o jej stiahnutí rozhodol len deň pred plánovaným vysielaním. Krátko predtým reportér Ivan Brada žiadal o vyjadrenie ĽS-HZDS.

Nižňanský dnes radu žiadal, aby sa nezaoberala podobnými sťažnosťami. Argumentoval, že ak reportáž nespĺňa nároky profesionality, môže ju stiahnuť ktokoľvek z kompetentných pracovníkov. "V tomto prípade si myslím, že buď pán Brada alebo ten sťažovateľ, neviem, či to meno je pravé, je možno trošku viacej precitlivelý na to, že jeho príspevok sa nedostal v tejto forme do vysielania," dodal. Tlaky na verejnoprávne médiá v minulosti popierali aj politici. Ešte v roku 2007 však podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni naznačil, že sa vládne strany dohodli na rozdelení vplyvu v STV. Nižňanského pritom opozícia označila za blízkeho Smeru-SD.

Podľa pripravenej reportáže do relácie Reportéri Čupka v roku 1996 získal mäsokombinát za údajne neprimerane nízku cenu. Neskôr sa mäsokombinát dostal do konkurzu a jeho majetok podľa Reportérov za nižšiu ako účtovnú hodnotu získala dcéra Čupku, ktorá teraz mäsokombinát predáva. Z podniku tiež vraj v bližšie nezistenom čase zmizli štátne hmotné rezervy za vyše 200 miliónov korún (6,6 milióna eur).

Čupka je aj bývalým majiteľom banskobystrického pivovaru Urpín, v súvislosti s čím mu hrozí až 12-ročné väzenie za daňový únik. V rokoch 1999 až 2003 podľa obžaloby nezaplatil takmer 100 miliónov korún (3,3 milióna eur) daňovému úradu. Zadlžený pivovar skončil v konkurze.

Halama v sťažnosti podotýka, že podľa slovenskej ústavy i rezolúcie Rady Európy sa cenzúra zakazuje. Rada, kontrolný orgán televízie, o jeho podnete zrejme rozhodne na najbližšom zasadaní. Dnes totiž jej predseda Martin Kákoš nebol spokojný so stanoviskom vedúceho publicistiky, podľa neho nebolo komplexné a tak ho požiadal o doplnenie.

Problémy s údajnými zásahmi politikov do spravodajstva neboli v STV zriedkavé ani v minulosti. V posledných mesiacoch sa pritom do televízie vrátili pracovať viacerí ľudia, ktorí v nej pôsobili v časoch Mečiarovej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu