Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Radičová hlasovala za Rosovú, možno sa vzdá mandátu

Poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová
Poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredsedníčka najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Iveta Radičová včera v rozpore s pravidlami hlasovala v parlamente za svoju kolegyňu z poslaneckého klubu Tatianu Rosovú. Neúspešná prezidentská kandidátka sa k prešľapu priznala, nevylúčila, že sa vzdá mandátu.

Podľa zákona o rokovacom poriadku nesmie poslanec hlasovať za iného člena Národnej rady. V opačnom prípade mu hrozí pokuta zhruba 166 eur (5000 Sk), prípadne Národná rada, v ktorej má väčšinu koalícia, previnilcovi môže navrhnúť vzdať sa mandátu. Prípadom by sa už vo štvrtok mal zaoberať parlamentný mandátový a imunitný výbor.

Radičová, o ktorej sa špekulovalo ako o novej líderke SDKÚ-DS nepríliš populárneho expremiéra Mikuláša Dzurindu, pripustila zloženie poslaneckej funkcie. "Ak takýto ortieľ vynesie imunitný výbor, samozrejme, že sa vzdám mandátu," povedala podľa portálu sme.sk Radičová, ktorá v nedávnej prezidentskej kampani presadzovala slušnosť a kultúru v politike. "Mňa to mrzí, je to skrat, som pripravená niesť dôsledky," dodala.

Vyštudovaná sociologička uviedla, že hlasovala za Rosovú, ktorá v tom čase stála pri rečníckom pulte a hlasovaciu kartu si nechala na svojom mieste. Rosová potvrdila, že podpredsedníčka SDKÚ-DS hlasovala za ňu, ale v jej mene.

Zástupcovia vládnej koalície Radičovej vyčítali, že sa dopustila podvodu, hoci počas kampane pred prezidentskými voľbami vyzývala politikov na čestné správanie. Portál pripomenul, že v minulosti sa vzdal mandátu Ladislav Košťa, ktorý na jar v roku 1991 hlasoval za dvoch svojich kolegov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu