Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mladíka súdia za pokus o vraždu milenca

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s 21-ročným Michalom H. z Holumnice v okrese Kežmarok. Prokurátor mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu, pretože nožom napadol a na živote ohrozil 59-ročného Vladimíra B. z Vlkanovej.

Stretnutie oboch mužov malo sexuálny motív. Uskutočnilo sa v auguste minulého roku v záhradkárskej oblasti Sigoť pri obci Badín. Mladík reagoval na teletextový inzerát staršieho muža. Trojdňové stretnutie vyvrcholilo krvavým incidentom, pretože starší muž podľa obžaloby nadával svojmu krátkodobému milencovi. Mladík na to reagoval tak, že nožom s dĺžkou čepele 19 centimetrov zasadil majiteľovi chatky štyri rany. Zbraň zasiahla hrudník, podpazušie a zadnú časť krku, ale aj pľúca. Muž utrpel ťažké zranenia, s ktorými ho museli hospitalizovať. Útočník sa po čine pokúsil zahladiť stopy. Chatku so zraneným majiteľom zamkol, ale predtým v nej rozlial motorový olej a rozsypal cement. Napadnutý muž sa dokázal z chatky vyslobodiť a preplaziť k susedovi, ktorý privolal pomoc. Na súde poškodený povedal, že doteraz pociťuje následky a chodí na rôzne vyšetrenia.

Okrem pokusu o vraždu kladie prokurátor mladíkovi za vinu, že napadnutého majiteľa chatky okradol o dva mobilné telefóny, čipovú kartu na MHD, digitálny satelitný prijímač, DVD rekordér, kreditnú kartu, peňaženku a iné veci. Michala H. stíhajú i za drogový zločin, pretože pri zadržaní našli u neho policajti viac ako 20 gramov marihuany.

Michal na pojednávaní vyhlásil, že je vinný iba z krádeže a drogového deliktu. Vražedný útok na staršieho muža poprel. Tvrdí, že ho síce nožom napadol, ale bez úmyslu usmrtiť ho. Motívom útoku malo byť to, že poškodený na neho žiarlil a vulgárne mu nadával. Napadnutý naopak vyhlásil, že s mladíkom mal dobrý vzťah a nenadával mu. Michal ho napadol bez výstrahy vtedy, keď mal pri milostnom akte zviazané ruky. Útočník použil nôž, ktorý býval na kuchynskej linke, ale mladík si ho pripravil pod podušku na posteli, kde sa odohrávali dôvernosti. Po útoku mladík zraneného domáceho pána polial motorovým olejom a posypal cementom. Psychiater si myslí, že išlo o akt pomsty a poníženia, pretože sa mu nesplnili očakávania. Mladík očakával od staršieho muža päťtisíc korún (166 €) ako odmenu za milostné služby. Podľa psychológa skutočnosť, že obeť bola zviazaná a nôž mal útočník pripravený pod poduškou, svedčí o chladnokrvnom konaní. Znalci u mladíka nezistili nadmernú agresivitu. Sexuálnu orientáciu nemá vyhranenú, pretože ho ako maloletého znásilnil starší muž. Michal nie je duševne chorý, iba emočne nezrelý a schopný klamať.

Pretože mladíka stíhajú za dva skutky, pri použití asperačnej zásady mu hrozí trest odňatia slobody od 18 do 21 rokov. Proces s Michalom H. odročili na jún. Senát chce vypočuť dvoch svedkov a súdneho lekára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu