Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

FNM je nákladný a zbytočný, tvrdí opozícia

Poslankyňa SDKÚ-DS Katarína Cibulková
Poslankyňa SDKÚ-DS Katarína Cibulková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanecký návrh na zrušenie Fondu národného majetku, ktorý v čase privatizácie riadil prevody štátneho majetku na neštátne subjekty, dnes uviedli v Národnej rade SR opoziční poslanci v rámci návrhov protikrízových opatrení.

Majetok FNM by sa mal delimitovať na štát a niektoré úlohy fondu by malo prebrať Ministerstvo financií SR. Opozícia existenciu fondu považuje za neopodstatnenú a zaťažujúcu štátny rozpočet.

Vláda sa zaviazala v programovom vyhlásení, že už nebude privatizovať strategické podniky a tak opozícia nevidí dôvod na fungovanie fondu. Podľa jednej z predkladateľov, Kataríny Cibulkovej z SDKÚ-DS, koalícia by nemala mať problémy zahlasovať za návrh, keď hovorí o šetrení verejných financií. Cibulková uviedla, že koaliční poslanci schválili vlani okrem rozpočtu na činnosť FNM v rokoch 2009 až 2011 aj odmeny členom prezídia a dozornej rady FNM vo výške 466-tisíc eur. Dokopy ide podľa poslankyne za toto obdobie na odmeny, reprezentačné, nájomné a nákup techniky o sumu viac ako 1,1 milióna eur, ktoré FNM poslanci odklepli okrem samotného rozpočtu.

O tom, či návrh postúpi do druhého čítania, rozhodnú poslanci budúci týždeň na pokračovaní 35. schôdze NR SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu