Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Začali stíhanie pre zostrelenie lietadla v roku 1975

BRATISLAVA - Polícia začala trestné stíhanie pre zostrelenie poľského civilného lietadla v roku 1975 pri obci Kúty. Napísal to dnes denník Sme, podľa ktorého stroj zostrelila stíhačka československej protivzdušnej obrany. Pilot lietadla, ktorý chcel emigrovať do Rakúska, zomrel.

"Vyšetrovateľ si cestou cestou právnej pomoci vyžiadal všetky dokumenty z vtedajších krajín Varšavskej zmluvy," povedal policajný hovorca Ľuboš Homola. Polícia podľa Sme otvorila stíhanie pre trestný čin vraždy, ktorý nie je premlčaný.

Do bojovej operácie proti pilotovi dvojplošníka boli nasadené štyri stíhačky. Strela z československého lietadla L 29 ho zasiahla len osem kilometrov pre rakúskou hranicou. Denník pripomenul vyjadrenie českého pilota, ktorý lietadlo zostrelil, že príkaz na streľbu dal vtedajší poľský minister obrany a neskorší prezident Wojciech Jaruzelski.

Zostrelenie poľského lietadla je z jedným z prípadov, ktoré polícia skúma. Začala konať po tom, čo Ústav pamäti národa zdokumentoval osudy 42 ľudí, ktorí boli za komunizmu zabití pri pokuse o útek do Rakúska. Podľa Sme polícia začala stíhanie v 37 prípadoch. ÚPN však upozornil, že skutky budú premlčané, ak nebudú posudzované ako zločin proti ľudskosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu