Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Chorých na chrípku by malo ubúdať

BRATISLAVA - Výskyt chrípky by sa mal na Slovensku v nasledujúcich týždňoch už len znižovať.

Potvrdil to Úrad verejného zdravotníctva, ktorý chorobnosť dlhodobo sleduje. Chrípka začala ustupovať od polovice februára, v závere marca sa však priaznivý trend dočasne zastavil a chorých pribudlo.

"Ku koncu chrípkových sezón obvykle chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) vrátane chrípky postupne klesá. Predpokladáme jej ďalší pokles," zhrnula hovorkyňa úradu Lenka Šramková. V minulom kalendárnom týždni klesla chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim takmer o 40 percent, na chrípku bolo chorých asi 241 ľudí v prepočte na 100.000 obyvateľov.

Chrípka podľa štatistík zasiahla v aktuálnej sezóne, do ktorej sa počíta aj záver minulého roka, viac ľudí než v predchádzajúcej. Počas obdobia najvyššieho výskytu dosiahla chorobnosť úroveň 602,6 ľudí na 100.000 obyvateľov, kým vlani to bolo 501,4 prípadov na 100.000 obyvateľov. Napriek tomu považoval úrad výskyt chrípky za nízky. "Aktivita chrípky bola v posledných chrípkových sezónach vrátane súčasnej na Slovensku nízka. Chorobnosť na ARO v súčasnej chrípkovej sezóne je výrazne nižšia ako napríklad v sezóne 2006/2007," poznamenala Šramková.

Chrípka patrí medzi akútne respiračné ochorenia, líši sa najmä prudkým nástupom horúčky či zimnicou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu