Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Výskyt chrípky sa minulý týždeň zvýšil

BRATISLAVA - Minulý týždeň sa zastavil priaznivý trend ústupu chrípky a v ambulanciách pribudli pacienti s týmto ochorením. Vyplýva to z údajov epidemiologického informačného systému (EPIS). Podľa oslovených lekárov prispelo k rozšíreniu chrípky aj studené počasie v predchádzajúcom období.

Minulý týždeň bolo na chrípku chorých 320,5 ľudí v prepočte na 100.000 obyvateľov, čo je asi o desatinu viac ako o týždeň skôr. Najvyššie hodnoty zachytili štatistiky EPISu v druhej polovici februára, keď chorobnosť vystúpila na 602,6 ľudí na 100.000 obyvateľov. Minulotýždňový rast výskytu chrípky pocítili najmä lekári pre deti dorast.

Najviac chorých bolo podľa EPIS v skupine od šiestich do štrnástich rokov. "Pacientov nám pribudlo," potvrdila lekárka Monika Horváthová z Ružomberka. "Počet chorých detí vzrástol," poznamenala pediatrička Anna Marková z Leopoldova. Naopak viac práce s chrípkou nemal lekár pre dospelých Patrik Hrbatý z Košíc. V predchádzajúcom týždni sa mierne zvýšil výskyt všetkých sledovaných respiračných ochorení, medzi ktoré chrípka patrí.

Celoštátna chorobnosť stúpla o zhruba štyri percentá na 1886,6 ľudí na 100.000 obyvateľov. Chrípku na rozdiel od iných podobných ochorení zvyčajne sprevádza prudký nástup horúčky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu