Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O učenie doma je malý záujem, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo Školstva
Ministerstvo Školstva

BRATISLAVA - Preplnené triedy za pohodlie domáceho prostredia s vlastným učiteľom vymenilo v tomto školskom roku iba niekoľko detí. Potvrdilo to ministerstvo školstva.

Presné štatistiky síce úrad nemá, riaditelia škôl sa však zhodli, že rodičia nemajú o domácu školu veľký záujem. V Česku sa doma vzdeláva vyše 400 detí.

Na Slovenku sa až do začiatku tohto školského roku mohli doma vzdelávať iba deti so zdravotnými problémami. Školský zákon z minulého roka dal túto možnosť rodičom všetkých z vyše 204.000 detí prvého až štvrtého ročníka základných škôl. Domácim učiteľom však môže byť jedine pedagóg s príslušným vysokoškolským vzdelaním, ktorého zabezpečuje rodič.

Ministerstvo školstva zatiaľ nemá k dispozícii ani údaje o prípadnej kvalite domáceho vzdelávania. "Štátna školská inšpekcia zatiaľ nevykonala žiadne kontroly zamerané na domáce vzdelávanie," informoval úrad.

Presné čísla o domácom vzdelávaní nemá ani združenie Spoločnosť priateľov domácej školy na Slovensku. Jeho zástupkyňa Janka Pajgerová odhadla, že v tomto školskom roku sa doma vzdeláva desať až dvadsať detí. Zástancovia domáceho vzdelávania opakovane upozorňovali, že podmienky sú prísnejšie ako napríklad v susednom Česku, kde táto možnosť existuje od roku 2005. "K obmedzujúcim patrí predovšetkým podmienka vysokoškolského pedagogického vzdelania pre prvý stupeň základných škôl pre rodiča či osobu, ktorá bude dieťa učiť," zhodnotila Pajgerová. Ďalším negatívom je obmedzenie tejto možnosti len na prvý stupeň základných škôl.

Ministerstvo školstva zatiaľ zmeny pri domácom vzdelávaní nepripravuje. "Aby sme garantovali kvalitu domáceho vzdelávania, je nevyhnutné požadovať rovnakú odbornú spôsobilosť ako pri výučbe na školách," uviedlo. Pajgerová upozornila, že až tretina vyučovacích hodín v našich školách je údajne odučená nekvalifikovane.

Riaditelia škôl, potvrdili nízky záujem zo strany rodičov. "Nemáme takéto deti," povedala tajomníčka banskobystrickej základnej školy na Radvanskej ulici Eleonóra Chovancová. Podobne reagovala aj Magdaléna Ivaľová z košickej základnej školy na Požiarnickej ulici, podľa ktorej ani jeden z rodičov nemal o vzdelávanie svojej ratolesti doma záujem. Rovnako sa vyjadrili aj na dvoch bratislavských základných školách na Mudroňovej a Drieňovej ulici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu