Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V slušnej spoločnosti polícia nesmie mučiť deti, tvrdia MVO

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Mimovládne organizácie ostro odsudzujú mučenie detí zo strany policajtov a žiadajú vyvodenie právnej a politickej zodpovednosti.

"Mučenie a kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie sú závažným porušením najzákladnejších ľudskoprávnych princípov, ako aj porušením ústavy, zákonov a medzinárodných záväzkov. Tieto akty sú obzvlášť znepokojujúce, ak sa dejú zo strany polície ako inštitúcie, ktorá má práva chrániť a nie porušovať," píše sa v správe organizácie Ľudia proti rasizmu.

Predstavitelia polície svojimi činmi spáchali viacero trestných činov, ktoré mali navyše rasový podtón a porušovali povinnosti policajta. Z okolností zásahu navyše jasne vyplýva, že policajti svoje správanie nepovažovali za protiprávne a nemorálne, píše sa v materiáli. V systéme riadenia Policajného zboru SR sú vážne nedostatky, ktoré nemožno vyriešiť iba prepustením konkrétnych aktérov a ich trestným stíhaním. Na zodpovednosť musia byť podľa mimovládnych organizácií brané aj osoby, ktoré systém nastavujú, riadia a koordinujú - najmä prezident PZ SR Ján Packa, minister vnútra Robert Kaliňák a krajský riaditeľa PZ SR v Košiciach Juraj Bukuš. Mimovládky ich vyzývajú, aby okamžite odstúpili. Apelujú tiež na dôkladné prešetrenie skutkov.

Pod výzvu sa podpísali organizácie Občan a demokracia, Ľudia proti rasizmu, Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Nadácia otvorenej spoločnosti, občianske združenie (OZ) Enough, OZ In Minoritas, OZ na podporu a rozvoj regiónov Slovenska, OZ Osvetové centrum Rómov, OZ Tatry, OZ Vyrovnávanie šancí, Partners for Democratic Change Slovakia, Rómsky inštitút a Via Iuris.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu