Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Štvrtý deň pátrajú po nezvestných Poliakoch!

POPRAD – Horská služba dnes už štvrtý deň pokračuje v pátraní po dvojici nezvestných poľských turistoch v Belianskych Tatrách.

Doterajšie pátranie, do ktorého sa zapojilo 40 záchranárov a 14 lavínových psov bolo doposiaľ neúspešné. „Boli využité všetky dostupné technické možnosti a prostriedky ako nezvestných nájsť,“ informoval riaditeľ HZS Jozef Janiga. Záchranári pátrali po 65-ročnom mužovi a jeho 27-ročnej dcére pomocou lavínových hľadačov, elektromagnetického vyhľadávacieho systému Recco a špeciálnych lavínových sond. Ani pachové stopy označené psími záchranármi sa nepotvrdili.

„Jedinou istotou je čiastočná lokalizácia mobilného telefónu nezvestných, ktorá poukazuje na ich prítomnosť v tejto lokalite,“ dodal J. Janiga. Horská záchranná služba pri pátraní po nezvestnej dvojici spolupracuje s políciou, operátormi mobilných sietí a záchranármi z poľskej tatranskej horskej služby.

Podľa dostupných informácií sa dvojica turistov vybrala 4. apríla na túru do Vysokých Tatier na Zamkovského chatu. Keďže sa v dohodnutom čase nevrátili, rodina požiadala horskú službu o pátranie. Svedeckými výpoveďami a lokalizáciou mobilnými operátormi určili záchranári pátranie na Dolinu Bielej vody a Dolinu Siedmich prameňov. V tejto lokalite spadlo v uplynulých dňoch viacero lavín.

Záchranári predpokladajú, že ich niektorá z lavín mohla zasiahnuť. Pátranie v týchto lavínach je veľmi náročné. Len nános lavíny v Doline Siedmich prameňov dosahuje dĺžku do 600 metrov, šírku do 50 metrov a hrúbku až osem metrov. Keďže ide o lavíny z mokrého snehu, ktoré vplyvom teploty zmenili štruktúru, rýchlo sa opotrebúva záchranársky materiál. Záchranári zlomili dve desiatky lavínových sond a niekoľko lopát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu