Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KDH chce prváčikom zrušiť vysvedčenia so známkami

BRATISLAVA - Prváčikovia na základných školách by už od septembra nemali dostávať vysvedčenia so známkami, ale slovné hodnotenie. Takúto zmenu sa pokúsi v parlamente presadiť opozičné KDH, ktoré predložilo novelu školského zákona.

Predkladateľ novely Martin Fronc povedal, že slovné hodnotenie chcú aj pre žiakov nultého a prípravného ročníka. Či kresťanskí demokrati budú úspešní, je otázne. Opozícia dokáže uspieť len vtedy, ak získa aj hlasy koalície.

Koalícia má v parlamente 84 zo 150 hlasov. Poslanci by sa mali začať zaoberať návrhom na schôdzi, ktorá sa začne 15. apríla. Prospech druhákov až štvrtákov základnej školy sa má slovne hodnotiť štyrmi stupňami - dosiahol veľmi dobré výsledky, dosiahol dobré výsledky, dosiahol uspokojivé výsledky a dosiahol neuspokojivé výsledky.

Novelou reagujú na kauzu okolo vysvedčení. V januári, na konci prvého polroka, učitelia rozdávali vysvedčenia aj prvákom. Dovtedy nedostávali žiadne vysvedčenia. Ak učitelia chceli, mohli im dať slovné hodnotenie, v ktorom ich mohli povzbudiť do ďalšieho učenia a upozorniť, v čom by sa mali zlepšiť.

Podľa ministra školstva Jána Mikolaja takéto hodnotenie sa neosvedčilo a nevyhovovalo ani požiadavkám OECD, aby bolo jednoznačné a porovnateľné. Do nového školského zákona preto presadil prvácke vysvedčenia. Triednym učiteľom prváčikov dal na výber, či im na vysvedčenia dajú známky od 1 po 5 z jednotlivých predmetov, alebo si vyberú slovné hodnotenie.

Mikolaj však nové slovné hodnotenie oklieštil na maximálne dve slová. Žiak môže byť slovne ohodnotený ako "veľmi dobrý", "dobrý", "uspokojivý" alebo "neuspokojivý".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu