Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zneužil žilinský policajný šéf právomoci?

František Posluch
František Posluch (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Krajského riaditeľa polície v Žiline Františka Poslucha preveruje inšpekcia ministerstva vnútra pre možné zneužitie funkcie. Napísali to dnes viaceré denníky. Posluch sa podľa nich neprimerane angažoval pri prešetrovaní domácej hádky svojej priateľky s jej bývalým manželom, vstupoval do vyšetrovania a nariaďoval voči svojmu údajnému sokovi v láske čo najtvrdší postup. Riaditeľ tvrdil, že zákon neporušil.

Polícia proti mužovi zakročila v septembri roku 2007 v Martine, keď jeho vtedajšia manželka hlásila napadnutie. Policajnú akciu riadil podľa denníkov Posluch osobne, na pátranie ponúkal špeciálne jednotky. Policajt, ktorý chcel v byte ženy preveriť oznámenie, dostal na miesto toho od Poslucha pokyn, aby hľadal útočníka, napísalo Sme.

Žena mala podľa novín už v tom čase vzťah práve s policajným riaditeľom. Denníky Pravda a Sme sa odvolali aj na prepisy telefonátov z policajnej akcie, ktoré získali. "Bolo by dobré, okamžite, okamžite, aby tam chlapci nabehli, tam je manžel, s ktorým je v rozvodovom konaní, zobrať ho a bude sa to robiť väzobne okamžite," citovalo Sme Posluchove pokyny svojim kolegom.

Muža kriminalisti nakoniec chytili a umiestnili do policajnej cely. Tvrdil, že krajský riaditeľ sa mu vyhrážal, že ak manželke nedá pokoj, dá ho zavrieť. Neskôr muža polícia obvinila, súd o prípade ešte nerozhodol. Lekárske posudky však ukázali, že okrem zlomeného nechtu neutrpela žena žiadnu ujmu, dodalo Sme. Posluch sa podľa Pravdy a Sme snažil ovplyvňovať aj vyšetrovanie.

Policajný vyšetrovateľ z Martina povedal, že od krajského riaditeľstva dostal vopred napísaný výsluch údajne napadnutej ženy, ktorý však odmietol podpísať. O niekoľko mesiacov neskôr, keď muža opäť zadržali pre telefonáty manželke, krajský policajný riaditeľ vraj chcel, aby vyšetrovateľ podal návrh na väzbu. Inšpekcia ministerstva vnútra zatiaľ vyšetrovanie údajných Posluchových prešľapov neukončila. Hovorca ministerstva Erik Tomáš naznačil, že riaditeľovi zatiaľ personálne postihy nehrozia.

"Nepripustíme, aby personálnu politiku v rezorte vnútra robili trestne stíhané osoby," povedal. Noviny poznamenali, že najnovšie polícia muža zadržala minulý týždeň, keď sa o prípad začali zaujímať.

Policajný prezident Ján Packa prípad žilinskej krajskej polícii odňal. Riaditeľ Posluch sa k podozreniam vyjadril iba stručne. Tvrdil, že "nikdy neporušil zákon a konal vždy v medziach právomocí zastávanej funkcie".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu