Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Stredajšia lavína vo Vysokých Tatrách poškodila chatu a lesy

POPRAD - Jedna z najväčších lavín posledných rokov, ktorá spadla v stredu predpoludním v Žiarskej doline v Západných Tatrách, poškodila jednu z horských chát a polámala veľké množstvo stromov.

Údolie zasypané snehom vyzerá ako ľadovec, povedal dnes Ján Kostka - Zelina, riaditeľ oblastného strediska Horskej záchrannej služby Západné Tatry.

"Chaty v doline stoja, horná má však porušenú statiku," povedal Kostka. Značne poškodené sú podľa neho aj lesy najmä v spodnej časti doliny. V zosunutom snehu je veľké množstvo úlomkov dreva. Chata bola podľa informácií horskej služby už dlhšiu dobu prázdna práve pre nebezpečie pádu lavín. Celkovú výšku škody zatiaľ neodhadli.

Dĺžka odtrhnutého snehu je údajne okolo 2,5 kilometra s čiastočným prerušením práve pri horskej chate. Podľa záchranárov išlo o storočnú lavínu obrovských rozmerov.

Vo Vysokých Tatrách napadlo za posledné dva týždne vyše meter nového snehu a horská služba vyhlásila štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva. V Žiarskej doline spadlo v uplynulých dňoch viacero lavín, veľké lavíny zaznamenala horská služba napríklad aj v Račkovej doline. V najbližších dňoch by mali záchranári zo Strediska lavínovej prevencie preventívne odstreliť lavíny v Oštiepkovej mulde vo Vrátnej a v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu